Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: eerste renteverlaging ECB mogelijk al begin 2024

Beursblik: eerste renteverlaging ECB mogelijk al begin 2024
26 okt 2023 om 17:03

De Europese Centrale Bank begint op zijn vroegst met het versoepelen van het monetaire beleid in het tweede kwartaal van 2024 als de eurozone in het vierde kwartaal een recessie belandt, maar mogelijk vindt een eerste renteverlaging zelfs al in het eerste kwartaal van volgend jaar plaats. Dit schreven analisten van Monex Europe donderdag in reactie op het rentebesluit van de ECB.

De ECB zelf benadrukte donderdag bij monde van voorzitter Christine Lagarde dat elke discussie over renteverlagingen veel te voorbarig is en dat de centrale bank er zelf nog niet mee bezig is.

Maar volgens Simon Harvey van Monex tonen economische data dat het beleid van de ECB misschien al wel te verkrappend is.

Uit de laatste PMI-gegevens blijkt dat de economie van de eurozone afstevent op een technische recessie en het is evident dat het monetaire beleid duidelijk doorwerkt in de economie, aldus Harvey.

“Daarom denken wij dat de focus voor het ECB-beleid waarschijnlijk zal verschuiven naar de timing en omvang van renteverlagingen in 2024”, aldus Harvey.

Het basisscenario is daarbij dat de eerste versoepeling plaatsvindt in het tweede kwartaal van volgend, maar een renteverlaging in de eerste drie maanden van 2024 is niet uitgesloten, volgens de analist.

“De omvang van de beleidsversoepeling daarna blijft hoogst onzeker. De omvang van de recessie in de eurozone in de komende maanden en het effect ervan op de inflatie en de arbeidsmarkt zullen daarom cruciaal zijn bij het vormen van onze voorspellingen over de rentes in de eurozone na de eerste renteverlaging en de kortetermijnvooruitzichten voor de euro/dollar”, aldus Harvey.

De euro/dollar noteerde donderdag aan het eind van de middag 0,2 procent lager op 1,0544.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.