Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: ECB pauzeert vermoedelijk renteverhogingen

Beursblik: ECB pauzeert vermoedelijk renteverhogingen
24 okt 2023 om 12:26

De Europese Centrale Bank zal zijn monetaire beleid komende donderdag handhaven, waarmee de rente voor het eerst sinds juni 2022 niet wordt verhoogd. Dit is de verwachting van economen in aanloop naar het rentebesluit van de ECB.

“Gezien de slechte recente economische cijfers is een pauze de meest waarschijnlijke uitkomst van de rentevergadering van donderdag”, verwacht marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

“De ontwikkelingen sinds de vergadering van september hebben het voor de ECB nog gemakkelijker gemaakt om bij de aanstaande vergadering een pauze in te lassen”, vulde econoom Carsten Brzeski van ING aan in een vooruitblik.

Brzeski doelt op de stijgende obligatierentes, die de groeivooruitzichten voor de eurozone verder zullen temperen, en de oplopende spanningen in het Midden-Oosten door het conflict tussen Israël en Hamas.

De Duitse tienjaarsrente is sinds het vorige rentebesluit, medio september, gestegen van 2,59 naar bijna 3 procent.

Daar staat volgens Brzeski wel tegenover dat de stijging van de olieprijzen “nieuwe opwaartse druk uitoefent op de inflatie en het bereiken van de doelstelling van 2 procent eind 2025 onwaarschijnlijker maakt”, aldus de econoom, die verwacht dat de ECB vasthoudt aan een havikistische koers, “waardoor de deur open blijft staan voor nog een renteverhoging in december.”

Dat is volgens UBS dan ook een veel belangrijkere bijeenkomst, omdat er dan ook nieuwe economische ramingen worden gepubliceerd. Het rentebesluit van komende donderdag is slechts “interim”, vindt de Zwitserse bank.

Marktkenners zijn wel benieuwd naar eventuele opmerkingen over de herinvesteringen binnen het Pandemic Emergency Purchase Programme. Die herinvesteringen lopen vooralsnog tot zeker eind 2024, maar een deel van de markt verwacht dat ze in de loop van volgend jaar al worden afgebouwd.

Maar “gezien de recente stijging van de spreads tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties, een teken dat beleggers een stijgende risicopremie op Italiaanse schuld inprijzen, lijkt een onmiddellijke beslissing over herinvesteringen minder waarschijnlijk”, zeiden economen van Nordea.

Morgan Stanley verwacht wel dat de ECB tijdens zijn beleidsvergadering gaat praten over de herinvesteringen binnen het PEPP, maar een beslissing wordt niet genomen. De Amerikaanse bank denkt dat de herinvesteringen vanaf het eerste kwartaal van 2024 geleidelijk worden uitgefaseerd, op voorwaarde dat de spread tussen de Duitse en Italiaanse obligaties binnen de perken blijft.

Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Af en toe poppen er echter geluiden op om eerder te stoppen met die herbeleggingen. Maar daar lijkt het nu nog niet het goede moment voor.”

“Al te veel onrust op rentemarkten is ook niet de bedoeling. En dat is precies wat sleutelen aan PEPP momenteel zou kunnen veroorzaken”, waarschuwde de econoom.

De ECB maakt zijn rentebesluit donderdag om 14.15 uur bekend, gevolgd door een toelichting van voorzitter Christine Lagarde een half uur later.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.