Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Consumentenvertrouwen VS daalt toch minder hard

Consumentenvertrouwen VS daalt toch minder hard
29 sep 2023 om 16:06

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in september minder hard gedaald dan eerder uit voorlopige data bleek, terwijl de inflatie juist iets minder hard afkoelde dan eerder gemeld. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 69,5 tot 68,1. Een voorlopig cijfer voor september kwam halverwege de maand nog uit op 67,7. 

Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden in september negatiever. Deze deelindex daalde van 75,7 tot 71,4. De verwachtingsindex steeg licht, van 65,5 naar 66,0.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 3,2 procent, van 3,5 procent eind augustus. Sinds maart 2021 was de verwachting niet zo laag. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatieverwachting voor de komende 12 maanden van 3,1 procent.

De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam uit op 2,8 procent en daarmee iets onder de bandbreedte van 2,9 en 3,1 procent waarin de inflatie al langere tijd beweegt. Het voorlopige cijfer kwam eerder uit op 2,7 procent.

Eerder deze week meldde ook onderzoeksbureau The Conference Board een daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.