Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

CEO Euronext noemt belasten inkoop van eigen aandelen zorgelijk

CEO Euronext noemt belasten inkoop van eigen aandelen zorgelijk
29 sep 2023 om 08:57

Het belasten van de inkoop van eigen aandelen is zorgelijk. Dit stelde CEO Simone Huis in ’t Veld van Euronext Amsterdam in een bericht op LinkedIn.

Op 21 september heeft de Kamer een motie aangenomen, waarvan de dekking wordt gezocht in het belasten van de inkoop van eigen aandelen. “De aangenomen motie baart ons zorgen. Grote zorgen zelfs”, aldus de CEO.

De noodgreep leidt volgens Euronext tot een verslechterd vestigings- en investeringsklimaat. “De kans bestaat ook dat ondernemingen een verhuizing zullen overwegen.”

“En dat is onwenselijk, want beursgenoteerde bedrijven dragen substantieel bij aan de Nederlandse economie.” 

“Het aangenomen voorstel werkt om vele redenen beperkend. Zo zullen Nederlandse aandelen als minder aantrekkelijk worden gezien, terwijl aandeleninkoop juist een belangrijk onderdeel is van het strategisch kapitaal- en balansmanagement van beursgenoteerde ondernemingen.”

Het huidige voorstel zal volgens de CEO bovendien in essentie een vrijstelling afschaffen die op dit moment alleen van toepassing is op de bedrijven die regelmatig dividend uitkeren aan hun aandeelhouders en daarover netjes belasting afdragen. “Andere vormen van aandeleninkoop zijn al belast. En zo zijn er nog meer argumenten.”

Het is volgens Huis in ’t Veld te hopen dat de Kamerleden de voorgestelde dekking van de motie Klaver willen heroverwegen. “Want het is tijd voor een positief signaal naar het bedrijfsleven, vooral ook met het oog op de vele jonge en innoverende bedrijven met ambitie richting de internationale markt in ons land.”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.