Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street terughoudend richting opening

Wall Street terughoudend richting opening
12 sep 2023 om 14:46

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een terughoudende opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 index 0,3 procent in het rood.

Beleggers wachten op belangrijke inflatiedata uit de Verenigde Staten, die respectievelijk woensdag en donderdag verschijnen.

"Gezien de aanhoudende druk op de prijzen van diensten, de opleving van de olieprijzen en het afnemende effect van gunstige basiseffecten, lijkt het onwaarschijnlijk dat de inflatie op korte termijn terugkeert naar de gewenste doelstelling van 2 procent. De weg voorwaarts blijft dus uitdagend en de Federal Reserve heeft nog een lange reis voor de boeg in haar pogingen om de economie te stabiliseren", aldus SPI Asset Management.

"De Amerikaanse aandelenmarkten zullen deze week waarschijnlijk kleur moeten bekennen", volgens Fundstrat. "Zwakker dan verwachte cijfers kunnen bijdragen aan een dalende rente op obligaties en vice versa", zeiden de analisten.

Dinsdag is er aandacht voor het Wonderlust-event van Apple, waar het naar verwachting de nieuwe iPhone 15 onthult.

"Welkom bij mijn jaarlijkse dag waarop ik me laat verleiden tot het kopen van een nieuwe iPhone die ik eigenlijk niet nodig heb, maar wel heel graag wil hebben. Apple lanceert vandaag zijn nieuwe productportefeuille, wat eigenlijk een potentiële macro-mover is," zei marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank dinsdag.

Analisten denken dat Apple dinsdag vier nieuwe iPhone 15-modellen lanceert; twee basismodellen en twee duurdere Pro-versies, die mogelijk 100 of 200 dollar duurder zijn dan eerdere Pro-modellen. De iPhone 14 Pro had vorig jaar een vanafprijs van 999 dollar en de grotere Pro Max toen een vanafprijs van 1.099 dollar.

"Hoewel de nieuwe iPhone waarschijnlijk de krantenkoppen zal halen, zullen de belangrijkste upgrades waarschijnlijk beperkt blijven tot de chipsets en de camera", schreef marktanalist Michael Hewson van CMC Markets in een vooruitblik op het evenement.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers is in augustus licht gedaald, bleek uit cijfers van de National Federation of Independent Business (NFIB). De vertrouwensindex daalde van 91,9 in juli naar 91,3 afgelopen maand. Het 49-jarige gemiddelde noteert op 98.

"Nu de meningen van eigenaren van kleine bedrijven over de toekomstige omzetgroei en bedrijfsomstandigheden weinig bemoedigend zijn, willen ondernemers daarom nu mensen aannemen en geld verdienen aan de [huidige] sterke consumentenbestedingen", zei NFIB Chief Economist Bill Dunkelberg in een toelichting. Inflatie en het tekort aan werknemers blijven de grootste obstakels, volgens de econoom.

De euro/dollar noteerde dinsdagmiddag op 1,0711.

WTI-olie kost ruim 88 dollar per vat. OPEC heeft de ramingen voor de voorziene ontwikkeling van de olievraag dit jaar en 2024 gehandhaafd, maar verhoogde wel de groeiverwachting voor het olieaanbod van olieproducerende landen die geen lid zijn van het kartel voor 2023. 

Bedrijfsnieuws

Oracle wist in het afgelopen kwartaal de verwachtingen te verslaan, maar de omzetgroei bij de cloudactiviteiten vertraagde en de omzetverwachting viel tegen. Het aandeel verloor maandag nabeurs al 5 procent. Dinsdag lijkt Oracle zelfs 9 procent lager te zullen openen.

Tesla steeg maandag nog 10 procent na een positief analistenrapport en hielp Wall Street daarmee in het zadel. Dinsdag lijkt het aandeel een half procent lager te zullen openen.

Apple opent iets hoger in aanloop naar het evenement van vanavond.

Aandelen van WestRock stegen met 8 procent naar 36,90 dollar in de voorbeurshandel in New York na een akkoord over een fusie met Smurfit.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd, onder aanvoering van techaandelen. De Nasdaq won 1,1 procent op 13.917,89 punten. De S&P 500 steeg 0,6 procent tot 4.487,46 punten en de Dow Jones index won 0,3 procent op 34.663,72 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!