Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brussel somberder over groei

Brussel somberder over groei
11 sep 2023 om 11:31

De Europese Commissie is somberder geworden over de groei van de economie in de Europese Unie. Dit bleek maandag uit de zomerramingen.

"De economie van de EU blijft groeien, maar met een afnemend momentum", schreef de Commissie, wijzend op de ontwikkelingen in de eerste helft van dit jaar. Vooral de particuliere consumptie is een bron van zorg. De hoge inflatie "eist een hogere tol dan voorzien in het voorjaar". Wel blijft de arbeidsmarkt "uitzonderlijk sterk".

Voor dit jaar rekent de EC op een groei van 0,8 procent en voor volgend jaar op 1,4 procent. De oude ramingen stonden op respectievelijk 1,0 en 1,7 procent.

De eurozone zal dit jaar ook met 0,8 procent groeien. Voor volgend jaar wordt gerekend op 1,3 procent. Voorheen ging de Commissie uit van 1,1 en 1,6 procent.

De Commissie blijft rekenen op een verdere dalende inflatie. De inflatie in de EU zal dit jaar uitkomen op 6,5 procent, 0,2 procentpunt minder dan eerder verwacht. Voor volgend jaar rekent de EC op 3,2 procent. Dat is een fractie meer dan de 3,1 procent waarop eerder werd gerekend.

Voor de eurozone wordt een inflatie voorzien van 5,6 procent in 2023 en 2,9 procent in 2024. De oude ramingen waren 5,8 en 2,8 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!