Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: geen grote verrassingen meer bij Ebusco verwacht

Beursblik: geen grote verrassingen meer bij Ebusco verwacht
8 aug 2023 om 14:11

Ebusco komt woensdag voorbeurs met nieuwe cijfers, maar heel grote verrassingen zullen die niet meer bevatten, nadat de bussenbouwer uit Deurne eind juli al met een winstwaarschuwing kwam.

Ebusco waarschuwde toen dat de resultaten achterbleven op de verwachtingen.

“Zoals eerder gecommuniceerd heeft Ebusco te maken met materiaaltekorten als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen. Ofschoon de toeleveringsketen herstellende is, leidt dit in combinatie met de aanhoudende arbeidskrapte tot meer vertraging in de productie van bussen dan verwacht. Door de tegenwind blijft de resultaatontwikkeling in het eerste halfjaar achter bij de verwachtingen van Ebusco”, meldde de fabrikant van elektrische bussen bij de winstwaarschuwing.

Ebusco rekent voor de eerste helft van 2023 op een omzet van ongeveer 41 miljoen euro en een EBITDA-verlies van 44 miljoen euro. Daarmee zou de omzet volgens zakenbank Jefferies “slechts” 11 procent hoger uitkomen. En in de eerste helft van 2022 was het EBITDA 15 miljoen euro negatief.

“Een duidelijke misser”, zo oordeelde Degroof Petercam. Maar gezien de koersontwikkeling hield de markt er al rekening mee dat Ebusco zijn outlook niet zou halen, voegde de bank toe.

Mede doordat het aantal bussen dat bijdraagt aan de omzet lager uitvalt, is het volgens Ebusco niet langer realistisch om te veronderstellen dat de eerdere verwachtingen voor de omzet evenals een positieve EBITDA in 2023 gehaald worden.

“Om aan de huidige orders te voldoen en de toekomstige groei van het orderboek te faciliteren, zet Ebusco nu in op een versnelde opschaling van haar productiecapaciteit met hulp van drie assemblagepartners in Europa en daarbuiten.”

De nieuwe maatregelen moeten volgens Ebusco in de tweede jaarhelft resulteren in een “aanzienlijke” verbetering van het operationele resultaat in vergelijking tot de eerste zes maanden.

Ebusco verwacht over het gehele jaar 2023 toch een significante omzetstijging ten opzichte van 2022. In 2024 verwacht de fabrikant EBITDA positief te zijn.

Voor de winstwaarschuwing lag de analistenconsensus voor 2023 op een 158 procent hogere omzet van 288 miljoen euro met een EBITDA van 11,2 miljoen euro, merkte Jefferies op.

Beleggers hopen woensdag bij de halfjaarcijfers van Ebusco op meer details over de maatregelen die de bussenbouwer plant.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ebusco

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.