Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amazon verslaat verwachtingen

Amazon verslaat verwachtingen
3 aug 2023 om 22:26

Amazon.com heeft in het afgelopen kwartaal veel beter dan verwacht gepresteerd. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van de Amerikaanse e-commercereus.

Het operationele resultaat kwam in het tweede kwartaal van 2023 uit op 7,7 miljard dollar, van 3,3 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Amazon rekende vooraf op een operationele winst van 2,0 tot 5,5 miljard dollar.

Onder de streep resteerde voor Amazon een winst van 6,7 miljard dollar of 0,65 dollar per aandeel, waar analisten geraadpleegd door FactSet uitgingen van een nettowinst van 3,6 miljard dollar of 0,35 dollar per aandeel. Een jaar eerder kwam er nog een verlies van 2 miljard dollar in de boeken.

In de verslagperiode steeg de omzet met 11 procent naar 134,4 miljard dollar. De markt ging uit van 131,5 miljard dollar. Amazon zelf rekende op een omzet van 127 tot 133 miljard dollar. Zonder een negatief valuta-effect van 0,3 miljard dollar, steeg de omzet op jaarbasis eveneens met 11 procent.

Bij clouddivisie Amazon Web Services kwam de omzetgroei uit op 12 procent op jaarbasis. Analisten voorspelden een groei van minder dan 11 procent. De omzetgroei bij deze tak lag in het eerste kwartaal nog op 16 procent.

Outlook

Voor het lopende derde kwartaal rekent Amazon op een operationele winst van 5,5 tot 8,5 miljard dollar, tegenover 2,5 miljard dollar in het derde kwartaal van 2022.

De omzet moet uitkomen tussen 138 tot 143 miljard dollar, wat op jaarbasis stijgingen zijn van 9 tot 13 procent. Daarbij rekent Amazon op een gunstig valuta-effect van 120 basispunten.

In juli vond Prime Day plaats, waarbij volgens Amazon meer dan 375 miljoen items wereldwijd werden verkocht. Daarvan zal de retailomzet in het derde kwartaal vermoedelijk profiteren.
 
Het aandeel steeg donderdag ruim 7 procent in de nabeurshandel op Wall Street na een bescheiden winst in de reguliere sessie.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Amazon.com

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.