Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures Wall Street signaleren licht hogere opening

Futures Wall Street signaleren licht hogere opening
30 jun 2023 om 12:24

 De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een licht hogere opening tegemoet, in afwachting van nieuwe inflatiecijfers die het monetaire beleid kunnen beïnvloeden.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd 0,3 procent in het groen. De Nasdaq lijkt 0,4 procent hoger te gaan openen.

De Amerikaanse economie laat momenteel echte tekenen van veerkracht zien volgens Gregory Daco, hoofdeconoom bij EY. Dit leidt ertoe dat veel economen zich terecht afvragen of de lang voorspelde recessie echt onvermijdelijk is, of dat een zachte landing van de economie, waarbij de inflatie zonder recessie afneemt tot een aanvaardbaar tempo van 2 procent, mogelijk is.

Het nieuws uit China was dan weer minder goed. De industrie in China kromp in juni voor de derde maand op rij, terwijl de dienstensector de zwakke groei liet zien sinds Beijing eind vorig jaar zijn strikte zero Covid-beleid opgaf.

“Het economische momentum is nog vrij zwak in China. Recente data tonen aan dat de wereldeconomie vertraagt, wat de komende maanden waarschijnlijk voor verdere druk op de buitenlandse vraag zal zorgen”, aldus Zhang Zhiwei, President en Chief Economist van Pinpoint Asset Management.

Vanmiddag zal de aandacht vooral uitgaan naar de publicatie van de PCE inflatie in mei in de VS. De PCE is een maatstaf van de inflatie die onderdeel is van de officiële consumentenprijsindex. De Federal Reserve hecht voor zijn rentebeleid veel waarde aan dit cijfer.

Voor vanmiddag wordt gerekend op een kerninflatie van 0,3 procent op maandbasis en op 4,7 procent op jaarbasis.  

De euro noteerde vrijdag lager ten opzichte van een etmaal eerder nu de kans dat de Federal Reserve in juli de rente verhoogt verder is toegenomen na de opwaarts bijgestelde economische groei van de VS over het eerste kwartaal. Dit besef zorgde voor een stijging van de dollar.

“Samen met de sterke daling van de Amerikaanse steunaanvragen zorgde dit voor een stijging van de dollar”, aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News.

De euro/dollar noteerde 0,20 procent lager op 1,0843

De olieprijs loopt wat op. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 70,29 dollar. Ook de september-future Brent kan 0,6 procent bijschrijven en noteert op 74,80 dollar.

Bedrijfsnieuws

Bank of America, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sachs en Wells Fargo stegen donderdag tussen de 2 en 4 procent nadat de Fed haar jaarlijkse stresstest afsloot zonder kleerscheuren voor de grote banken. Onder meer JPMorgan en Wells Fargo zullen naar verwachting vanavond nabeurs hun plannen voor dividenden en aandeleninkoopprogramma’s presenteren.

Het aandeel Nike geeft voorbeurs terrein prijs na tegenvallende kwartaalcijfers gisterenavond. Het bedrijf heeft last van een afnemende vraag naar sportschoenen en kleding. Het aandeel dreigt 3 procent lager te gaan openen.

Slotstanden

De S&P 500 index steeg donderdag 0,45 procent tot 4.396,44 punten, de Dow Jones index kon 269,76 punten bijschrijven op 34.122,42 punten en de Nasdaq sloot nagenoeg onveranderd op 13.591,33 punten.

[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aegon

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.