Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Correctie: Wall Street sluit lager

Correctie: Wall Street sluit lager
23 jun 2023 om 22:13

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager geëindigd. De S&P 500 verloor 0,8 procent op 4.348,33 punten, de Dow Jones index daalde 0,7 procent op 33.727,43 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent lager op 13.492,52 punten. 

De indexen in New York verloren op weekbasis gemiddeld anderhalf procent.

“Amerikaanse aandelen verliezen terrein nu de wereldwijde groeivooruitzichten blijven verslechteren na zwakke wereldwijde PMI-metingen,” zei Edward Moya van Oanda. 

De Amerikaanse industrie kromp in juni harder, terwijl de groei in de dienstensector vertraagde. Dat zorgde voor een daling van de samengestelde inkoopmanagersindex van 54,3 naar 53,0.

“De groei blijft afhankelijk van de uitgaven in de dienstensector, terwijl de maakindustrie na drie maanden van groei weer krimpt”, zei econoom Chris Williamson van S&P Global, die wel rekent op een gemiddelde groei van 2 procent voor de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal lag de groei op 1,3 procent.

Aandelen staan sowieso onder druk na een reeks renteverhogingen door centrale banken en het commentaar van Fed-voorzitter Jerome Powell eerder deze week, dat de Amerikaanse centrale bank de rente de komende maanden waarschijnlijk nog twee keer zal verhogen.

De acties van de centrale banken jagen de vrees voor een recessie aan.

Kunstmatige intelligentie, productiviteitswinsten en efficiëntieverbeteringen in het Amerikaanse bedrijfsleven zorgen voor risicobereidheid, maar “agressieve centrale banken liggen op de loer”, zei Jose Torres van Interactive Brokers.

De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen zei vrijdag dat meer Amerikaanse banken dit jaar zullen proberen te fuseren, omdat de hogere rentes en de recente onrust in de sector het voor hen duurder maken om spaarders aan zich te binden.

Het betalen van hogere rentes voor deposito’s tast de winstgevendheid van deze banken aan, zei Yellen, die geen specifieke banken noemde. Volgende maand moet duidelijk worden of dit ook zo is, wanneer de tweede kwartaalcijfers verschijnen. De KBW Regional Bank index staat vrijdag circa een procent lager.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0888. WTI-olie werd vrijdag een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

CarMax steeg ruim 10 procent, nadat de verkoper van gebruikte auto’s een beter dan verwachte winst rapporteerde, terwijl de omzet minder daalde dan verwacht.

3M steeg licht, nadat het bedrijf zei claims over zogenaamde forever-chemicaliën in drinkwater te zullen schikken met openbare waterleveranciers. De overeenkomst heeft een waarde van 10,3 miljard dollar en wordt betaald over 13 jaar.

Smith & Wesson won circa 20 procent, nadat de vuurwapenproducent het afgelopen kwartaal beter presteerde dan verwacht en zijn kwartaaldividend met 20 procent verhoogde.

Braze verloor zo’n 2 procent. Het cloudsoftwarebedrijf boekte het afgelopen kwartaal een 31 procent hogere omzet van 101,8 miljoen dollar, terwijl het verlies lager uitkwam dan verwacht.

Correctie: om juiste verliespercentage Dow Jones weer te geven.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Dow Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.