Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DNB verhoogt kapitaalbuffers banken

DNB verhoogt kapitaalbuffers banken
31 mei 2023 om 14:39

De Nederlandsche Bank gaat over een jaar de vereiste kapitaalbuffers voor banken in Nederland verhogen met een procentpunt. Dat bleek uit het Overzicht Financiële Stabiliteit dat de centrale bank woensdag publiceerde.

De zogenaamde contracyclische kapitaalbuffer wordt per 31 mei 2024 verhoogd van 1 naar 2 procent. Dit is het eigen vermogen dat de bank extra in kas moet hebben, op basis van waargenomen risico’s in de economische cyclus. De aanvullende vermogenseis geldt voor banken die in Nederland krediet verlenen, waaronder ook buitenlandse banken.

Deze buffer geeft banken in slechte tijden ruimte om verliezennop te vangen, zodat ze hun kredietverlening niet hoeven te beperken en zo de economische crisis onnodig zouden verergeren.  

Voor nationaal systeemrelevante banken gaat de macroprudentiële buffereis juist omlaag. De omvang van de Nederlandse bankensector is kleiner geworden, vergeleken met de economie, sinds 2016 toen deze eis werd ingevoerd.

In totaal hoeven banken hierdoor niet veel extra kapitaal in kas te hebben door de twee wijzigingen. 

Meer aandacht voor renterisico

DNB wil ook internationaal verkennen of het renterisico onderdeel moet zijn van de kapitaaleisen voor banken, terwijl ook de liquiditeitseisen tegen het licht moeten worden gehouden, nu in de Verenigde Staten is gebleken dat bedrijven en particulieren hun spaargeld razendsnel kunnen weghalen als een bank in problemen dreigt te raken.

Het grootste risico voor de financiële stabiliteit is momenteel het rente- en liquiditeitsrisico, blijkt uit het OFS. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.