Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Britse inflatiecijfers moedigen renteverhoging aan

Beursblik: Britse inflatiecijfers moedigen renteverhoging aan
24 mei 2023 om 12:36

 De Britse inflatie was in april veel hoger dan verwacht, wat de Bank of England ongetwijfeld onder druk zet om in juni de rente met nog eens 25 basispunten te verhogen. Dit schreef analist James Smith van ING woensdag.

De Britse inflatie is in april hoger uitgekomen dan vrijwel iedereen, inclusief leden van het comité van de Bank of England, had verwacht. De inflatie kwam uit op 8,7 procent, terwijl economen op 8,2 procent hadden gerekend. De kerninflatie ging van 6,2 naar 6,8 procent. “Dit maakt het leven ongetwijfeld moeilijker voor de beleidsmakers en verhoogt de kans op nog een renteverhoging van 25 basispunten in juni”, denkt Smith.

Het inflatiecijfer in april is wel lager dan in maart, toen dit 10,1 procent was, als gevolg van de dalende elektriciteits- en gasprijzen ten opzichte van vorig jaar. ING houdt er rekening mee dat deze prijzen in juli vrijwel niet meer zullen bijdragen aan de inflatie en tegen oktober zelfs deflatoir zullen werken. In plaats daarvan zijn het de voedselprijzen die nu de grootste kopzorg zijn, met een inflatie van circa 19 procent. Toch verwacht ING dat ook de voedselprijzen een piek hebben bereikt en rondom Kerstmis weer rond de 6 procent of lager zouden moeten liggen.

Maar wat er uiteindelijk toe doet voor de Bank of England is de diensteninflatie, en die liep op van 6,6 naar 6,9 procent, en was daarmee ook hoger dan verwacht. Veel hiervan lijkt te zijn toe te schrijven aan bedrijven die meer wijdverspreide prijswijzigingen doorvoeren, die doorgaans jaarlijks worden herzien. Een deel hiervan werd verwacht, zo veranderen bijvoorbeeld telecomprijzen doorgaans elk jaar rond deze tijd. Maar er waren enkele verrassingen volgens ING, waaronder de huurprijzen die met 1,4 procent op maandbasis stegen, de hoogste maand-op-maand stijging in meer dan tien jaar. Ook hier verwacht ING dat het hoogtepunt is bereikt en dat vooral de daling van de gasprijzen de diensteninflatie zou moeten verlichten. 

Desalniettemin verhogen deze laatste cijfers over de inflatie de kans op een nieuwe renteverhoging volgende maand. Smith van ING benadrukte wel dat het nog geen uitgemaakte zaak is en dat er nog een serie cijfers volgt voorafgaand aan het rentebesluit.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.