Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Saoedi-Arabië waarschuwt oliespeculanten – media

Saoedi-Arabië waarschuwt oliespeculanten – media
23 mei 2023 om 14:04

De hoogste energieambtenaar van Saoedi-Arabië heeft olie shortsellers dinsdag opnieuw gewaarschuwd, iets meer dan een week voordat OPEC+ bijeenkomt. Dit meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van uitspraken van de Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, op het Qatar Economic Forum in Doha.

Riyad en zijn partners verrasten oliehandelaren vorige maand door productiebeperkingen aan te kondigen om speculanten af te schrikken. Maar de markt werd de afgelopen weken weer bearish door de vrees voor een zwakkere wereldeconomie.

“Ik blijf hen adviseren dat ze pijn zullen lijden, dat deden ze ook in april”, aldus de minister. “Ik zou ze gewoon vertellen: Kijk uit!”

De OPEC en zijn bondgenoten zullen op 3 en 4 juni bijeenkomen in Wenen om het productiebeleid voor de tweede helft van het jaar te herzien. Hoewel verschillende afgevaardigden hebben gezegd dat er geen reden is om verdere actie te ondernemen, omdat de reeds bestaande beperkingen zullen helpen om het mondiale aanbod te verkrappen, staat Prins Abdulaziz bekend om zijn verrassingsinterventies.

“We moeten waakzaam zijn, we moeten proactief zijn – zoals we in OPEC+ al geruime tijd zeggen,” benadrukte hij dinsdag.

De mondiale olievoorraden zullen de rest van het jaar nog krapper worden terwijl het verbruik in China na het opheffen van coronamaatregelen verder toeneemt. OPEC zelf rekent op een tekort van 1,5 miljoen vaten per dag.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.