Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amazon overtreft verwachtingen

Amazon overtreft verwachtingen
27 apr 2023 om 22:20

Amazon.com heeft in het afgelopen kwartaal de eigen verwachtingen en die van de markt ruimschoots overtroffen. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van de Amerikaanse e-commercereus.

Het operationele resultaat kwam in het eerste kwartaal van 2023 uit op 4,8 miljard dollar, van 3,7 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Amazon rekende vooraf op een operationele winst van 0 tot 4 miljard dollar.

Bij clouddivisie Amazon Web Services kwam de operationele winst uit op 5,1 miljard dollar, tegenover 6,5 miljard dollar een jaar eerder. De omzet bij deze tak steeg 16 procent op jaarbasis naar 21,4 miljard dollar. Analisten voorspelden 21,3 miljard dollar. De omzetgroei bij deze tak was wel lager dan de groei van 20 procent in het vierde kwartaal. 

Onder de streep resteerde voor Amazon een winst van 3,2 miljard dollar of 0,31 dollar per aandeel, waar analisten geraadpleegd door FactSet uitgingen van een winst per aandeel van 0,21 dollar.

In de verslagperiode steeg de omzet met 9 procent naar 127,4 miljard dollar. De markt ging uit van 124,6 miljard dollar. Amazon ging zelf uit van een omzet van 121 tot 126 miljard dollar. Zonder een negatief valuta-effect van 2,4 miljard dollar, steeg de omzet op jaarbasis met 11 procent.

Outlook

Voor het lopende tweede kwartaal rekent Amazon op een operationele winst van 2,0 tot 5,5 miljard dollar en een omzet van 127 tot 133 miljard dollar, wat op jaarbasis stijgingen zijn van 5 tot 10 procent. Daarbij rekent Amazon op een ongunstig valuta-effect van 30 basispunten.

In januari kondigde Amazon een grote ontslagronde aan, waarbij ruim 18.000 banen verloren gaan en maakte vorige maand bekend nog eens 9.000 banen extra te schrappen.
 
Het aandeel steeg donderdag 9 procent in de nabeurshandel op Wall Street na een winst van ruim 4 procent in de reguliere sessie.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.