AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 17 maart 2023 10:50

Beursupdate: AEX zet herstel door

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs zette vrijdag het herstel van donderdag door. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,1 procent op 734,74 punten.

"Het feit dat diverse Amerikaanse instituties de handen ineen slaan om First Republic Bank te redden, gaf een boodschap af dat speculanten voorzichtig moeten zijn in hun negatieve visie op het Amerikaanse financiële systeem", aldus marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets. "Door de ingreep van boven, is duidelijk geworden dat banken op Wall Street en ook beleidsmakers bereid zijn om het systeem overeind te houden."

Onderliggend zijn er volgens de analist wel zorgen over de bron van de problemen, namelijk het rentebeleid van de Federal Reserve. De Europese Centrale Bank verhoogde donderdag ondanks de bankencrisis de rente toch met 50 basispunten.

Bovendien zijn de maatregelen die werden genomen om Amerikaanse banken overeind te houden niet doeltreffend voor Europese banken, zo stelde Aslam. "Europese banken zijn niet bepaald robuust en de balans van banken is maar net sterk genoeg om overeind te blijven."

De beslissing van HSBC om de Britse tak van het noodlijdende SVB te kopen noemde Aslam gedurfd, maar wijkt significant af van de maatregelen die JP Morgan, Citi en andere banken namen om First Republic Bank te redden. Diverse banken op Wall Street steken 30 miljard dollar in First Republic Bank om de bank overeind te houden, zo werd donderdag bekend.

"Maar ondanks dit alles, twijfelde de ECB er niet over om de rentes met 50 basispunten te verhogen."

De markt kijkt nu uit naar volgende week, wanneer de Fed met het rentebesluit komt. De markt schat de kans hoog in dat de Amerikaanse centrale bank aankomende week de rentes zal verhogen met 25 basispunten. "De renteverhoging van de ECB op donderdag, versterkt onze mening dat de Fed voor een verhoging van 25 basispunten zal kiezen", aldus valuta-analist Simon Harvey van Monex Europe.

"Elke verkrappingscyclus van de Fed legt een zwakte in de economie bloot", aldus analist Jay Hatfield van Infrastructure Capital Advisors. "Wat we nu zien is een hoge mate van onzekerheid over banktegoeden. We dringen er bij beleggers op aan een beetje voorzichtig te zijn, vooral totdat we horen wat de Fed te zeggen heeft”, voegde Hatfield eraan toe.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0646. De olieprijzen herstelden met ruim een procent tot krap 70 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen ASMI en Shell aan kop met winsten van ruim drie procent. ASML won 2,6 procent. ING en Heineken noteerden nipt lager.

In de AMX won PostNL 4,8 procent en herstelde daarmee deels van verliezen eerder in de week. Vopak won 4,3 procent. JDE Peet's noteerde 0,4 procent lager.

In de AScX deed Pharming met een verlies van 11,7 procent een stap terug, na de cijferrapportage van donderdag. Kendrion won daarentegen 3,0 procent en Azerion 3,5 procent.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 742,03 en op zijn laagst 727,93. Het aandeel had een slotkoers van 731,81.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 937,51 en op zijn laagst 909,97. Het aandeel had een slotkoers van 914,11.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

maart 27, 2023

Pharming breekt uit | 27 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

Masterclasses

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?