AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 16 maart 2023 10:50

Beursupdate: AEX geeft openingswinsten weg

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs heeft donderdagochtend de flinke openingswinsten grotendeels weggegeven. Rond de klok van elf uur steeg de AEX met 0,2 procent, nadat de hoofdgraadmeter nog anderhalf procent hoger opende.

"In de nasleep van het faillissement van een paar regionale Amerikaanse banken zijn beleggers bevreesd voor mogelijke 'slachtoffers' in Europa", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "En dan is het erg gemakkelijk om de pijlen te richten op banken die, al of niet terecht, als zwak worden beschouwd", aldus Wiersma, wijzend op de koersval van het aandeel Credit Suisse op woensdag.

De Europese beurzen vonden vanochtend steun in het nieuws dat de Zwitserse bank 50 miljard frank zal lenen van de Zwitserse nationale bank.

"De Zwitserse bank Credit Suisse zet een goede stap met een lening van de Zwitserse centrale bank en het plan om obligaties in te kopen die ver onder water staan, waarmee de bank zijn balans versterkt", zo stelde analist Corné van Zeijl van Actiam in een commentaar tegen ABM Financial News.

"Op papier is het een mooie stap, die bijdraagt aan de solvabiliteit." Of het genoeg is om de rust te laten terugkeren, is afwachten. "Angst rond banken is emotie", aldus Van Zeijl. "Je kunt er geen cijfer op plakken en dus ook nooit bepalen of het genoeg is."

Het aandeel Credit Suisse koerste vanochtend ruim 18 procent hoger op het nieuws en daar vonden de Europese beurzen steun in. Veel beurzen leverden echter een groot deel van die winsten in de loop van de ochtend weer in. 

Analisten van SEB wijzen door de bankencrisis op de onzekerheid over het beleid van centrale banken. De Europese Centrale Bank komt vanmiddag met het rentebesluit, de Federal Reserve volgende week. "De vraag is hoe de centrale banken omgaan met de huidige bankencrisis en de aanhoudend hoge inflatie en wat dit betekent voor de toekomstige renteverhogingen", aldus SEB, die opmerkte dat de markt er inmiddels rekening mee houdt dat centrale banken minder hard zullen verkrappen. 

De markt is er niet zo zeker meer over of de ECB daadwerkelijk de rente met 50 basispunten zal verhogen vanmiddag. Waar de markt daar vorige week nog volledig van overtuigd was, schat de markt de kans op een dergelijke verhoging nu op circa 50 procent.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0614. De olieprijzen stegen met krap een procent tot 68 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging NN aan kop met 2,3 procent koerswinst. ING won 1,8 procent. Prosus en ASMI leverden 0,8 tot 2,2 procent in.

In de AMX wonnen ASR Nederland en Air France-KLM circa twee procent. Aperam en CTP verloren tot 1,4 procent.

In de AScX won Van Lanschot 2,1 procent. 

Ordina won nog eens 3,3 procent op 4,73 euro, nadat het aandeel op woensdag al flink steeg na overnamespeculatie. ABN AMRO zei niet verrast te zijn over de interesse in Ordina. De bank noemde het IT-bedrijf fundamenteel solide, wat nog niet volledig in de waardering tot uitdrukking komt. Analisten van ABN denken dat Ordina bij een overname 5,30 euro per aandeel waard is.

NSI verloor 1,3 procent.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 742,03 en op zijn laagst 727,93. Het aandeel had een slotkoers van 731,81.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 937,51 en op zijn laagst 909,97. Het aandeel had een slotkoers van 914,11.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

maart 27, 2023

Pharming breekt uit | 27 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

Masterclasses

Columns

Nieuw
26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon