Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggers gaan een rustige week tegemoet

Beleggers gaan een rustige week tegemoet
12 mrt 2023 om 12:15

Beleggers kunnen na een paar drukke weken met jaarcijfers wat op adem komen.

Het cijferseizoen is inmiddels achter de rug. Voor komende week staat in België alleen op donderdag Brederode op de agenda. In Nederland is het iets drukker, met maandag cijfers van Basic-Fit, woensdag van Cabka en donderdag van Pharming en Veon. Vrijdag sluit Sif de week af.

Internationaal letten beleggers woensdag nog op Adobe en GameStop en donderdag op FedEx en Deliveroo.

Macro-economisch is de agenda wat beter gevuld. Veel aandacht zal uitgaan naar de inflatiecijfers. Dinsdag komen Nederland en de VS met die cijfers, een dag lager gevolgd door Frankrijk. Op vrijdag is de eurozone aan de beurt.

Woensdag is ook een belangrijke dag voor China, met cijfers over de detailhandelsverkopen en de industriële productie. Die geven inzicht in het post-coronaherstel van de tweede economie ter wereld.

In Amerika staan ook een serie cijfers op de agenda, waaronder de detailhandelsverkopen, de producentenprijzen en de Empire State index.

Donderdag volgen dan de Amerikaanse eerste steunaanvragen, maar vooral het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING zal de ECB de rente met 50 basispunten verhogen, dat zal geen verrassing zijn. Volgens de econoom is het interessanter om te weten te komen, wat de ECB hierna wil doen.

De visies binnen de ECB lopen volgens hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque flink uiteen, en in plaats van dit binnenkamers te houden, wordt de discussie in de media gevoerd. En dat is onverstandig, meent Keppenne.

Brzeski spreekt van twee kampen. Hoofdeconoom Philip Lane voert het kamp met duiven aan, terwijl bestuurder Isabel Schnabel de hoofdhavik is en opteert voor een snellere renteverhoging.

Op 22 maart komt de Federal Reserve met een rentebesluit, en daar lijkt de kans op een verhoging met 50 basispunten inmiddels groter dan op een van 25 basispunten.

Op 23 maart is de Bank of England aan de beurt.

Vrijdag is het vooral druk in de VS, met exportcijfers, de industriële productie, het consumentenvertrouwen en de leidende indicatoren.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.