Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
7 mrt 2023 om 19:14

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, nadat de voorzitter Jerome Powell zei dat de beleidsrente van de Federal Reserve waarschijnlijk verder omhoog moet als de economie zo sterk blijft.  

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,8 procent lager op 460,52 punten. De Duitse DAX daalde 0,6 procent naar 15.559,53 punten. De Franse CAC 40 zakte 0,5 procent tot 7.339,27 punten. De Britse FTSE daalde 0,1 procent naar 7.919,48 punten.

Gezien de recente sterke economische data zal de rente waarschijnlijk op een hoger niveau pieken dan eerder verwacht, zei Powell dinsdag tegen een Senaatscommissie.

Marktcommentator Michael Hewson noemde de tekst van Powell meer ‘havikig’ dan bij het laatste rentebesluit, zodat de markt nu vreest voor een terugkeer naar een renteverhoging met 50 basispunten in maart, na de 25 basispunten in februari. Omdat de Fed niet steeds van tempo wil wisselen, denkt Hewson echter dat de verhogingen voorlopig op 25 basispunten blijven.

Vrijdag volgt nog het Amerikaanse banenrapport en volgende week een inflatiecijfer die bepalend kunnen zijn voor de keuze van de Fed voor 25 of 50 basispunten.  

Intussen blijven beleggers onzeker over de richting van de aandelenmarkt, aldus beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx. Een uitbraak boven de 4.200 of onder de 3.900 punten voor de S&P 500 zou uitsluitsel geven. De index noteert nu net boven de 4.000 punten.

De obligatiemarkten sorteerden de afgelopen weken al voor op meer renteverhogingen.

Waarschuwende uitspraken van China aan het adres van de Verenigde Staten droegen mogelijk bij aan het negatieve sentiment. De nieuwe minister van buitenlandse zaken Qin Gang waarschuwde voor een conflict als de VS zijn beleid niet matigt en benadrukte de goede relatie van China met Rusland.

Economisch nieuws kwam verder uit Duitsland, waar de fabrieksorders in januari onverwacht opliepen, met 1,0 procent op maandbasis, terwijl de prognose wees op een daling.

Olie werd circa 3 procent goedkoper. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 3,2 procent in het rood op 77,88 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 83,78 dollar werd betaald, een daling van 2,8 procent.
 
De euro/dollar deed een forse stap terug na de uitspraken van Powell en noteerde op 1,0572. Bij aanvang van de handelsdag stond het muntpaar nog op 1,0685.
 
Bedrijfsnieuws

Stijgers waren dun gezaaid op de Europese beurzen.

Ageas won 2 procent na overnamegeruchten. Een private equity-partij zou meer dan 50 euro per aandeel willen bieden en Ageas zou zich willen verdedigen tegen het vijandige bod.

Ook autofabrikanten Daimler Truck en Porsche eindigden met plussen, evenals zuivelreus Danone.

Verliezers waren er in de technologiehoek met minnen tot 3 procent voor Prosus en ASML  in Amsterdam.

Proximus leverde 4 procent in te Brussel, na een stevige koersdoelverlaging door KBC Securities.

Vonovia verloor zelfs ruim 5 procent.

HelloFresh zag in het vierde kwartaal de omzet, het resultaat en ook de operationele marge ziet oplopen, ondanks een afname van het aantal klanten. Het aandeel HelloFresh eindigde 10 procent lager.

Zalando boekte in 2022 een licht lagere omzet, hoewel klanten weer terugkeerden naar de winkelstraten nadat de coronabeperkingen werden opgeheven. Het aandeel verloor ruim 3 procent.

CEO Cees ’t Hart van de Deense bierbrouwer Carlsberg vertrekt aan het einde van het derde kwartaal. Het aandeel sloot 1 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden op verlies rond sluitingstijd in Europa. De S&P500-index daalde ongeveer 1 procent.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.