Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederlandse detailhandel zet meer om in januari

Nederlandse detailhandel zet meer om in januari
28 feb 2023 om 06:53

De Nederlandse detailhandel heeft in januari meer omgezet, waarbij ook de volumes iets stegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In januari steeg de omzet met 11,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de verkoopvolumes met 0,4 procent toenamen.

In december steeg de omzet ook met 11,3 procent op jaarbasis.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in januari. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 11,1 procent hoger dan in januari 2022.

De omzet van de non-foodwinkels groeide in januari 2023 met 21,5 procent. Het volume lag 12 procent hoger dan een jaar eerder. De grote groei komt vooral doordat er vorig jaar een lockdown van kracht was tot 15 januari 2022, waar de non-foodsector last van had.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in januari 7,3 procent meer omzet behaald dan in januari 2022. Het verkoopvolume was 6,0 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 7,9 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 3,0 procent hoger.

De online omzet was in januari 10,9 procent lager dan in januari 2022. Webwinkels hebben 2,7 procent minder omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, daalde met 20,1 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.