Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse sancties voor China vanwege spionageballon

Amerikaanse sancties voor China vanwege spionageballon
11 feb 2023 om 11:14

De Verenigde Staten hebben zes Chinese bedrijven op de zwarte lijst geplaatst die volgens hen betrokken zijn bij het surveillanceprogramma van Beijing, als vergelding voor de vermoedelijke spionageballon die eerder deze maand in het Amerikaanse luchtruim rond zweefde. Dit meldde Washington vrijdagavond.

De bedrijven op de zwarte lijst zijn Beijing Nanjiang Aerospace Technology, China Electronics Technology Group Corporation 48th Research Institute, Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology, Eagles Men Aviation Science & Technology Group, Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology en Shanxi Eagles Men Aviation Science & Technology Group.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel zijn de Chinese entiteiten toegevoegd vanwege hun steun aan de lucht- en ruimtevaartprogramma’s van China, die onder meer luchtschepen en ballonnen en aanverwante materialen en onderdelen maken.

Die worden volgens Washington ingezet voor “inlichtingen- en verkenningsactiviteiten.”

Amerikaanse bedrijven mogen niet leveren aan bedrijven die op de lijst staan, hoewel soms speciale vrijstellingen worden verleend.

De spionageballon werd vorig weekend neergehaald door een Amerikaanse straaljager. Volgens de VS waren er antennes en sensoren aan de ballon bevestigd, bedoeld voor het verzamelen van inlichtingen en communicatie. Beijing zei dat het om een weerballon ging.

Vrijdagmiddag haalde een Amerikaanse straaljager opnieuw een object neer, die werd gezien boven Alaska. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.