AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Zakelijk beleggen? Kijk verder dan uw huisbank

Zakelijk beleggen? Kijk verder dan uw huisbank
8 feb 2023 om 08:37

Wat doet u als ondernemer met uw winst? Natuurlijk investeert u in uw bedrijf. Maar vermogen dat niet direct nodig is kunt u laten beleggen via een vermogensbeheerder of u kunt zelf zakelijk beleggen via een broker. Zo bouwt u aan een gezonde financiële toekomst.

Zakelijk beleggen kan interessant zijn uit fiscaal oogpunt. Als u prive belegt, dan valt het vermogen onder de vermogensrendementsheffing in box 3. Daar is veel om te doen. De fiscus rekende sinds 2017 met fictieve rendementen, maar is door de Hoge Raad teruggefloten. Vanaf 2026 moeten de werkelijke rendementen belast worden. Tot die tijd gaat de belastingdienst nog altijd uit van fictieve rendementen. Volgens Finner worden vooral de grotere vermogens zwaarder belast. 

Voor ondernemers met een bv kan zakelijk beleggen aantrekkelijk zijn. Het vermogen valt dan in box 2, over de winst wordt vennootschapsbelasting geheven. Pas als het vermogen wordt uitgekeerd, wordt er belasting over geheven. Dat kan een fiscaal voordeel opleveren als het zakelijk belegd wordt. Over de winst (rendement) betaalt u vennootschapsbelasting, verliezen in een negatief beursjaar mogen van de winst worden afgetrokken. Pas als u het geld uitkeert, rekent u af met de fiscus. Tot die tijd kunt u het volle vermogen aan het werk zetten.

Zakelijk beleggen kan via uw huisbank. ABN AMRO, ING en Rabobank bieden allen de mogelijkheid om zakelijk te beleggen. Maar het kan lonen om verder te kijken dan uw huisbank. De meeste vermogensbeheerders bieden de mogelijkheid voor een zakelijke beleggingsrekening. Partijen kunnen sterk verschillen in kosten en beleggingsbeleid. Daarom is het verstandig om eerst vermogensbeheerders te vergelijken. Probeer het zelf snel en eenvoudig via een vergelijkingssite als Finner. Belangrijk is dat u een partij kiest die past bij uw wensen en doelen. Dat hoeft niet automatisch uw huisbank te zijn. Mogelijk bent u bij een gespecialiseerde partij beter af. 

Kijk verder dan uw huisbank als u een vermogensbeheerder zoekt

Zakelijk beleggen vergelijken kan zeker lonen. Met Finner vergelijkt u 150 partijen die in Nederland actief zijn op onder meer kosten, rendementen en beleggingsbeleid. Alle partijen krijgen een beoordeling van Finner. Vergelijk zelf vermogensbeheer of een onafhankelijke vermogenscoach van Finner kan u helpen om de juist partij te vinden om uw zakelijke vermogen te beleggen. Zelf zakelijk beleggen kan ook, maar niet bij elke broker. Zelf beleggen vraagt wel een ander kennisniveau dan wanneer u het overlaat aan experts, merkt Finner op. 

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!