Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs duikt onder 74 dollar

Olieprijs duikt onder 74 dollar
3 feb 2023 om 20:49

De olieprijs is vrijdag flink gedaald, terwijl de dollar sterker werd. Bij een settlement van 73,39 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,3 procent goedkoper. Op weekbasis werd WTI meer dan 7,5 procent goedkoper.

Na een positieve reactie op het banenrapport zijn de olieprijzen stevig gedaald “en nadert de olieprijs een kritisch technisch steunniveau van 70 dollar,” volgens Peter Cardillo van Spartan Capital.

De oliemarkten bewogen aanvankelijk hoger na het verschijnen van het Amerikaanse banenrapport, dat veel beter was dan verwacht. De banengroei onderstreept volgens marktkenners de veerkracht van de economie, wat gunstig kan zijn voor de vraag naar olie. De loongroei vertraagt ondertussen, waardoor de zorgen over de inflatie afzwakken. 

The Wall Street Journal meldde vrijdag dat de Europese Unie een akkoord hedft bereikt over een prijsplafond voor hoogwaardige Russische aardolieproducten. Het akkoord verbiedt westerse bedrijven om Russische olieproducten te verhandelen, tenzij deze onder de vastgestelde prijzen worden verkocht. 

Het gaat om een plafond van 100 dollar voor Russische diesel en 45 dollar voor laagwaardige producten zoals stookolie. Sinds eind vorig jaar geldt al een prijsplafond van 60 dollar voor Russische ruwe olie.

Na de unanieme overeenstemming tussen de 27 EU-lidstaten zullen naar verwachting de overige democratieën van de Groep van Zeven, samen met Australië, de overeenkomst bekrachtigen, aldus de zakenkrant.

De prijsbeperkingen voor Russische olieproducten gaan in op 5 februari, dezelfde dag waarop de EU de import van Russische producten in het blok verbiedt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.