AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 2 februari 2023 07:51

AEX hoger van start na rentebesluit Federal Reserve

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent. 

Woensdag kende de AEX nog een terughoudend handelsverloop met een winst van 0,3 procent op 747,68 punten, in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve woensdagavond en die van de Europese Centrale Bank en de Bank of England vandaag.

Zoals verwacht verhoogde de Fed de rente met 25 basispunten. Aanvankelijk reageerde de beurs negatief op het rentebesluit, mogelijk omdat meer renteverhogingen werden aangekondigd. Tijdens de toelichting van Fed-voorzitter Jerome Powell sloeg de stemming evenwel om.

Powell waarschuwde weliswaar dat "het werk is nog niet gedaan", maar erkende ook dat de inflatie aan het teruglopen is. Dit was het sein voor een daling van de Amerikaanse rentes en groen licht voor techaandelen, die extra gevoelig zijn voor de renteontwikkelingen.

Het rendement op Amerikaanse staatsschuld met een looptijd van 10 jaar daalde met 11 basispunten naar 3,42 procent, terwijl techbeurs Nasdaq een koerssprong maakte van twee procent. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index sloot juist vrijwel onveranderd.

"Handelaren denken dat de Fed achterloopt op de feiten en dat het inflatiegevaar snel afneemt", aldus analist Jamie Dutta van  Vantage. "De Fed lijkt er voor open te staan om zijn rentepad aan te passen, en zal dat misschien zelfs moeten doen als de economie aan kracht verliest."

Nabeurs op Wall Street kregen techbeleggers nog meer goed nieuws te verwerken in de vorm van een verrassend sterke outlook van Meta Platforms, moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, waardoor het vertrouwen groeide in de cijferrapportages van ’s werelds grootste techbedrijven Apple, Alphabet en Amazon, vanavond nabeurs in New York.

Meta rapporteerde een winst die weliswaar achterbleef bij de verwachtingen, maar stelde optimistisch te zijn over 2023. "Onze community blijft groeien en ik ben blij met de sterke betrokkenheid van gebruikers van al onze apps", zei CEO Mark Zuckerberg. "Facebook heeft zojuist de mijlpaal van 2 miljard dagelijks actieve gebruikers gehaald." 

Het aandeel Meta knalde in de elektronische handel nabeurs maar liefst 20 procent hoger, en futures op de Nasdaq index wijzen op een openingswinst vanmiddag van ongeveer een procent. 

De draai in het sentiment op Wall Street woensdagavond krijgt weinig vervolg in de Aziatische handel vanochtend, waar de beurzen wel overwegend in het groen noteren maar de winsten bescheiden blijven. 

De Amerikaanse olie-future stond woensdag met een daling van ruim drie procent op 76,41 dollar per vat flink onder druk, na onder meer nieuws dat de Amerikaanse olievoorraden in de afgelopen week voor de zesde week op rij waren gestegen. Een OPEC-vergadering, die met spanning werd afgewacht, leverde geen verrassingen op nadat de groep olie-exporterende landen bevestigde dat het beleid onveranderd blijft.

Vandaag zullen de Europese Centrale Bank en de Bank of England vermoedelijk kiezen voor een renteverhoging van 50 basispunten. Daarnaast naast zal een stroom aan bedrijfscijfers in Europa en de VS beleggers flink bezig houden.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen kwartaal steeg de nettowinst van ING met 15 procent tot krap 1,10 miljard euro. De consensus hield rekening met een winst van 1,15 miljard euro. De winst voor belastingen kwam 28,5 procent hoger uit op 1,71 miljard euro tegen de consensusverwachting van 1,66 miljard. De rentebaten trokken dan ook aan van 3,29 miljard naar 3,86 miljard euro, waardoor de totale opbrengsten met 5,3 procent stegen tot 4,9 miljard euro.

ASM International investeert de komende jaren 100 miljoen dollar extra in R&D in Zuid-Korea. 

Slotstanden Wall Street 
 
De S&P500 sloot woensdag 1,1 procent hoger op 4.119,21 punten. De Dow Jones-index eindigde vlak op 34.092,96 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 2,0 procent tot 11.816,32 punten.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 742,10 en op zijn laagst 733,80. Het aandeel had een slotkoers van 736,18.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 950,35 en op zijn laagst 941,10. Het aandeel had een slotkoers van 942,02.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Openingsbericht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 22, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 22, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 22, 2023

Bankencrisis zorgt voor pijn bij bedrijven met lage kredietwaardigheid

maart 22, 2023

Bibberen voor het rentebeluit | 22 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

 • 08:15

  Alle ogen op Jerome Powell tijdens persconferentie

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

Masterclasses

Columns

Nieuw
22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid