AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 31 januari 2023 11:39

Valuta: lichte daling voor euro

De euro noteerde dinsdag licht lager in een correctie op de flinke stijging vorige week en in afwachting van achtereenvolgens de inflatie uit de eurozone, die woensdag wordt gepubliceerd, het Amerikaanse rentebesluit van woensdagavond en de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England op donderdag  

"Van de Fed weten we vrij zeker dat er morgen 25 basispunten bij komen", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Mocht de ECB zich ook houden aan de prognose en de rente met 50 basispunten verhogen en voorzitter Christine Lagarde ook nog een standvastig scherp aan de wind zegt te blijven zeilen, dan zit de euro donderdagmiddag vrij zeker weer rond 1,09 dollar", blikt Van der Meer vooruit.  

De Franse economie liet over het vierde kwartaal op kwartaalbasis iets minder groei zien dan een kwartaal eerder, maar kwam met 0,1 procent wel weer hoger uit dan de verwachte vlakke trend. De economie de eurozone groeide ook onverwacht met 0,1 procent op kwartaalbasis, volgens voorlopige cijfers. Hier was een krimp van 0,1 procent voorzien. 

De inflatie van Frankrijk liet over december een iets lagere uitslag zien dan was voorspeld. Met 6,0 procent liep de inflatie wel op ten opzichte van november, maar de prognose van economen lag op 6,1 procent.

De Duitse werkloosheid kwam in januari onveranderd uit op 5,5 procent. En in december bedroeg de daling van de detailhandelsverkopen, gecorrigeerd voor inflatie, 6,4 procent op jaarbasis. Op maandbasis meldde het statistiekbureau een min van 5,3 procent.

Vamiddag volgen in de Verenigde Staten de arbeidskosten over het vierde kwartaal, de huizenprijzen in november, de inkoopmanagersindex van Chicago over november en het consumentenvertrouwen van onderzoeksbureau The Conference Board voor januari.  

De euro noteerde dinsdag 0,2 procent lager op 1,0829 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8788 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,3 procent en noteerde op 1,2323 dollar.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Valutabericht

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon