AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Rode opening Wall Street in de maak

Rode opening Wall Street in de maak
30 jan 2023 om 14:59

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Beleggers zijn voorzichtiger aan uet begin van een week vol met rentebesluiten van centrale banken en resultaten van grote technologiebedrijven.  

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening 0,9 procent in het rood. Nasdaq lijkt 1,2 procent in te leveren bij de opening.

"De markt heeft een paar uitstekende weken gehad. Maar nu de Fed-vergadering dichterbij komt, zal er wat voorzichtigheid insluipen", zei Sema Shah van Principal Asset Management. "Powell zal waarschijnlijk benadrukken dat we nog niet aan het einde zijn."

De Europese Centrale Bank en de Bank of England komen donderdag met een rentebesluit. Een dag eerder is de Amerikaanse Federal Reserve al aan de beurt. Volgens de CME FedWatch Tool rekent 99 procent van de analisten op een verhoging van 25 basispunten door de Fed en 1 procent gaat uit van een pas op de plaats woensdagavond.

De grote vraag voor de markten is wat voor toekomstperspectief de grote centrale banken zullen schetsen en belangrijker nog: hoeveel renteverhogingen we nog kunnen verwachten na komende week, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Economisch nieuws uit de Verenigde Staten is er maandag niet.

In Europa stegen de rendementen op staatsleningen, nadat de inflatie in Spanje onverwacht weer opliep, tegen de trend in. Morgen volgen inflatiecijfers uit Duitsland en Frankrijk.

De olieprijs daalde. Een maart-future West Texas Intermediate stond 1,7 procent lager op 78,28 dollar, terwijl een april-future Brent-olie 1,7 procent goedkoper werd op 84,98 dollar.  
 
De euro/dollar noteerde op 1,0897. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0870 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Alliance Resource Partner gaat 40 procent meer dividend uitkeren. Het aandeel steeg voorbeurs 8,6 procent.

Amazon.com bezorgt boodschappen alleen nog gratis als er voor minimaal 150 dollar wordt besteld. Het aandeel stond voorbeurs 1 procent lager.

CN Energy wil nieuwe aandelen plaatsen. Het aandeel verloor 53 procent in de elektronische handel.

GE Healthcare heeft in het vierde kwartaal minder winst behaald, maar rekent voor 2023 wel op meer winst dan in het voorgaande jaar. Het aandeel daalde voorbeurs 2 procent.

Tesla lijkt vlak te openen. De sterke prijsverlagingen die de autofabrikant heeft aangekondigd leidt tot protesten van klanten, die enkele weken eerder duizenden dollars meer moesten betalen voor hun auto. Volgens CEO Elon Musk is de vraag sterk gestegen sinds de prijsverlaging. Berenberg verhoogde het advies voor het aandeel Tesla van Houden naar Kopen, omdat de zorgen over prijsverlagingen overdreven zouden zijn. Het aandeel steeg vorige week 33 procent, na flink te zijn gekelderd in de voorafgaande maanden.

Technologiereuzen Apple, Amazon.com, Meta Platforms en Alphabet maken deze week hun kwartaalresultaten bekend. Ook olieproducent Exxon Mobil, farmaciereus Merck, hamburgerketen McDonald's en bouwmachineproducent Caterpillar komen deze week aan de beurt.

Alibaba lijkt 5,5 procent lager van start te gaan, nadat Chinese techaandelen vanochtend in Azië veel terrein prijs moesten geven.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag in het groen, hoewel de meeste winst richting het slot werd verspeeld. De S&P 500 won 0,3 procent op 4.070,56 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 33.978,08 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.621,71 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!