Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: cijfers ASML overtuigen niet op rode beurs

Beursupdate: cijfers ASML overtuigen niet op rode beurs
25 jan 2023 om 10:48

De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,6 procent tot 741,96 punten.

“In afwachting van kwartaalcijfers van belangrijke bedrijven en het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week woensdag, wordt er wat winst genomen”, ziet investment manager Simon Wiersma van ING. 

Wiersma wees op slecht ontvangen kwartaalcijfers van onder andere 3M. Ook Microsoft stond onder druk in de nabeurshandel, nadat de eerste koersreactie nog positief was. ING wees op de minder sterke vooruitzichten voor clouddiensten.

“Wat de rally echt stokt, zijn de Amerikaanse bedrijfscijfers”, vindt marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, wijzend op de gemengde resultaten die dinsdag verschenen. Vooral de Amerikaanse beurzen blijven hierdoor volgens Aslam binnen een krappe bandbreedte in afwachting van meer nieuws.

Vandaag komen opnieuw grote namen met cijfers, waaronder Tesla, AT&T, IBM, en Boeing.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0886. In Duitsland bleek zojuist het ondernemersvertrouwen verder verbeterd. 
 
De olieprijzen stegen licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg ArcelorMittal 0,8 procent en Signify 0,5 procent. ASML koerste 0,8 procent lager na cijfers. De halfgeleidergigant uit Veldhoven heeft volgens analisten van Jefferies een iets beter dan verwacht vierde kwartaal achter de rug en denkt dit jaar met meer dan 25 procent te kunnen groeien. De verwachting voor heel 2023 is daarmee positiever dan Degroof Petercam had voorzien.

Philips gaf 1,7 procent prijs.

In de AMX won Air France-KLM 1,3 procent, na een sterke update van Easyjet. Just Eat Takeway verloor 1,6 procent, terwijl OCI 1,8 procent prijsgaf. JDE Peet’s daalde met 2,4 procent, na een lichte koersdoelverlaging door Deutsche Bank, volgend op de tussentijdse update van het koffiebedrijf dinsdagmiddag.

Onder de kleinere aandelen won Pharming 1,7 procent. Accsys maakte een koersval van 9,4 procent na een forse opleving op dinsdag zonder nieuws.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.