AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 20 januari 2023 22:09

Netflix en Alphabet zetten Nasdaq flink hoger

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Alphabet (Google), Amazon.com, Dow Inc., ING, Microsoft Corp, Netflix Inc.,

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 1,9 procent op 3.972,61 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 33.375,49 punten en de Nasdaq sloot 2,7 procent hoger op 11.140,43 punten.

"De aandelenmarkten komen op adem", volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Op weekbasis verloren de Dow en S&P 500 wel terrein. De Nasdaq wist dankzij de stevige winst op vrijdag op weekbasis wel licht te stijgen.

Paul Nolte, marktstrateeg bij Murphy & Sylvest Wealth Management, wees op de koopjesjagers die vrijdag de markt betraden.

Cijfers van onder meer PPG en vooral Netflix kregen een positief onthaal. Google-moeder Alphabet maakte echter bekend dat het flink in het personeelsbestand gaat snijden, net als Microsoft eerder deze week.

"Dat zal niet de laatste zijn nu we op verdere economische zwakte kunnen rekenen in de komende maanden", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Maar het personeelsbestand van deze techbedrijven is ook na de ontslagrondes nog altijd groter dan voor de coronapandemie, volgens Hewson.

Van de 55 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, heeft 67 procent de winstverwachting van analisten met gemiddeld 4 procent overtroffen, volgens ING.

"Dit past in het historische beeld", aldus investment manager Simon Wiersma. Wel staan de winstmarges onder druk. ING verwacht dat de gemiddelde winstdaling beperkt blijft tot 2,7 procent. "Niet geweldig maar ook niet dramatisch", zo vindt Wiersma.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten in december minder hard zijn gedaald dan verwacht.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0858. WTI-olie werd ruim een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Netflix heeft in het vierde kwartaal van 2022 een hogere omzet behaald bij een sterke abonneegroei. Voor het eerste kwartaal rekent Netflix op een omzet van 8,17 miljard dollar en een winst per aandeel van 2,82 dollar. Het aandeel steeg 8,5 procent.

Amazon Web Services, een onderdeel van Amazon.com, is van plan om tot 2040 maar liefst 35 miljard dollar te investeren in de bouw van meerdere datacentra in de Amerikaanse staat Virginia. Dit zal ten minste 1.000 nieuwe banen opleveren. Het aandeel van Amazon deelde vrijdag in de techvreugde en steeg zo'n 4 procent.

Schlumberger heeft in het vierde kwartaal boven verwachting gepresteerd en kondigde weer een grote dividendverhoging aan. Beleggers reageerden positief. Het aandeel daalde licht.

PPG Industries verwacht in de loop van dit jaar een winstverbetering, onder meer door een matiging van de grondstofkosten, stabilisatie van de vraag naar coatings in Europa vanaf het tweede kwartaal en een sterk economisch herstel in China. Het aandeel won zo'n 6 procent.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, gaat circa 12.000 banen schrappen, meldde The Wall Street Journal. Amazon, Meta en Microsoft gingen Alphabet al voor met het aankondigen van grote ontslagrondes. Het aandeel Alphabet steeg meer dan 5 procent.

Aandelen van Nordstrom stegen vrijdag licht na een stevig verlies donderdag nabeurs, nadat de Amerikaanse warenhuisketen een winstwaarschuwing gaf voor het vierde kwartaal. Volgens het bedrijf vielen de resultaten in de feestdagenperiode flink tegen. "Het is duidelijk dat consumenten selectiever zijn met hun uitgaven gezien de bredere macro-omgeving", zei CEO Erik Nordstrom in een toelichting.


De koers van het aandeel Alphabet (Google) noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Amazon.com noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ING noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Microsoft Corp noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Netflix Inc. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 20, 2023

Adempauze voor de bulls – 20jan23

januari 20, 2023

Shell, ASML, Tesla, Just Eat & Opties | DeAandeelhouder Podcast Afl. 107

januari 20, 2023

Netflix en winstwaarschuwingen | 20 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 20, 2023

Duurzaam beleggen: Avantium, Nordex + Freeport – Wierda Vermogensbeheer

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:16

  Aandeel Netflix: nieuw abonneerecord

 • 08:54

  Lagarde wijst op mandaat van de ECB

 • 08:41

  Probabiliteit soft landing wordt in vraag gesteld

 • 14:17

  Aandeel Just Eat Takeaway: eindelijk winst

 • 09:01

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (EXH5)

 • 08:18

  S&P 500 zet dalende trendlijn onder druk

 • 08:18

  S&P 500 zet dalende trendlijn onder druk

 • 16:47

  LYNX Beursflash | Aandeel ASR Nederland: verzekeraar met aantrekkelijk dividend

 • 15:34

  Aandeel ASR Nederland: verzekeraar met aantrekkelijk dividend

Masterclasses

 • 24 januari

  De beleggingsvisie voor 2023 van Jeroen Blokland

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
19 jan 09:24 Redactie

Terugkijken: Q&A met Albert Jellema

18 jan 14:46 Redactie

Update Just Eat Takeaway en ASM International

16 jan 16:26 Nico Inberg

Nieuwe bull market aanstaande?