Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street verdeeld

Wall Street verdeeld
17 jan 2023 om 20:42

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag verdeeld, na gemengde bedrijfsresultaten en een zwak economisch cijfer.  

De S&P500-index stond vrijwel vlak op 4.000,07 punten. De Dow Jones-index verloor 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq bleef ook dichtbij huis met een plus van 0,3 procent op 11.111,93 punten.

Beleggers proberen het opwaartse momentum sinds het begin van het jaar vast te houden, kijken naar de resultaten van grote banken die vrijdag en dinsdag hun vierdekwartaalcijfers publiceerden. 

Ook moesten ze rekening houden met een sterke daling van de activiteit in de maakindustrie in de regio New York. 

De banken laten nog geen duidelijke richting zien, volgens Kimberly Forrest van Bokeh Capital. Goldman Sachs stond fors lager en Morgan Stanley fors hoger na cijfers dinsdag.

Maandag was Wall Street gesloten voor Martin Luther King Day. In de eerste twee weken van dit jaar steeg de S&P500-index met 4,2 procent.  

“Markten zijn sterk aan het jaar begonnen. Dit kan een vroeg teken zijn van een aanhoudende nieuwe opwaartse trend, maar we hebben vaker gezien dat de eerste twee weken sterk waren na een slecht jaar” zei Jonathan Krinsky van BTIG. “Na jaren waarin de beurs met 10 procent daalde, wordt het in de derde week vaak moeilijker, met een daling in zeven van de tien gevallen”, aldus Krinsky.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de index van de NY Fed voor de industrie in de regio New York in januari flink is gedaald. De zogenaamde Empire State-index daalde van -11,2 in december naar -32,9 deze maand.

In China daalden de detailhandelsverkopen in december met 1,8 procent, na een daling van 5,9 procent in november. Dit viel mee en ook de industriële productie in december overtrof de verwachtingen. De Chinese economie groeide in 2022 met 3 procent tegen 8 procent in 2021, terwijl de bevolking voor het eerst in zestig jaar kromp.  

De euro/dollar handelt op 1,0801 en olie wordt zo’n 0,8 procent duurder in New York op 80,75 dollar per vat.  OPEC handhaafde zijn verwachtingen voor de groei van de vraag naar olie.
 
Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley overtrof de verwachtingen met een daling van de winst per aandeel van 2,01 tot 1,26 dollar, een fractire meer dan was verwacht. Investment banking zag de inkomsten halveren. Het aandeel stijgt 7 procent.

Goldman Sachs zag de winst per aandeel dalen van 10,81 tot 3,32 dollar. Dit viel tegen. Analisten rekenden op 5,56 dollar voorspeld. Bij Investment Banking halveerden de inkomsten net als bij Morgan Stanley op jaarbasis. Het aandeel daalt 7 procent.

Jefferies blijft Tesla koopwaardig vinden, maar verlaagde het koersdoel van 350 naar 180 dollar. De analisten noemden de recente prijsverlagingen die Tesla doorvoerde “pijnlijk”, maar het past wel bij de missie van het bedrijf. Tesla stond 7 procent hoger.

Microsoft kan spoedig een waarschuwing krijgen van de Europese Unie inzake de geplande overname van Activision Blizzard. De Commissie vreest dat er te weinig concurrentie overblijft, ondanks de aangedragen remedies. De aandelen Microsoft stijgt 0,5 procent en Activision staat 2 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Dow Inc.
    * *
  • Goldman Sachs
    * *
  • Microsoft Corp
    * *
  • Morgan Stanley
    * *
  • Tesla Inc.
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.