Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten licht lager

Europese beurzen sluiten licht lager
10 jan 2023 om 18:38

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, na stevige uitspraken van Amerikaanse centrale bankiers over een langdurig hoge rente, maar in Frankfurt herstelden de koersen tegen het eind van de dag.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent lager op 445,78 punten. De Duitse DAX daalde slechts 0,1 procent naar 14.774 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,6 procent tot 6.869 punten. De Britse FTSE daalde 0,4 procent naar 7.694 punten.
 
Na een zeer sterke start van het beursjaar doken de koersen dinsdag in het rood na een aantal “agressieve” uitspraken van centrale bankiers van de Federal Reserve. Zo verwacht voorzitter Raphael Bostic van de Atlanta Fed dat de beleidsrente naar 5 tot 5,25 procent gaat en lang op dat niveau blijft. Ook Mary Daly van de San Francisco Fed deelt die verwachting.

“De angst voor het verder dichtdraaien van de geldkraan door de Fed is dus nog niet helemaal verdwenen, terwijl vrijwel alle Amerikaanse inflatiecijfers dalen. Blijkbaar hebben beleggers eerst nog wat meer bewijs nodig. Dat kan donderdag komen met de inflatiecijfers van december”, stelde investment manager Simon Wiersma van ING.
 
Voglens analist Michael Hewson van CMC Markets namen beleggers winst na de sterke eerste handelsdagen van het jaar. Beide genoemde Fed-bestuurders zitten niet in de monetaire beleidscommissie als stemmende leden dit jaar, merkte hij op. Ook Hewson denkt dat de inflatiecijfers van donderdag het volgende strijdpunt gaan worden tussen optimisten en realisten over het rentebeleid van de Fed.

In de namiddag sprak Fed-voorzitter Jerome Powell bij de centrale bank in Zweden en benadrukte dat de Fed onafhankelijk is om impopulaire maatregelen te kunnen nemen, zoals het afremmen van de economische groei om de inflatie te beteugelen, door middel van renteverhogingen. Dit zorgde voor enige opluchting in de markt, vermoedelijk omdat Powell in elk geval niet de verwachtingen van Bostic en Daly herhaalde.

De Wereldbank verlaagde zijn verwachting voor de mondiale economie dit jaar sterk, tot een groei van 1,7 procent, waar in juni vorig jaar nog op 3 procent werd gerekend. Onder invloed van de aanhoudend hoge inflatie zou de economie van de EU dit jaar niet groeien, terwijl in de VS de groei zeer beperkt blijft. In China groeit de economie dit jaar wel sterker dan in het moeilijke 2022.

De Franse industrie liet in november vorig jaar op maandbasis een grotere productiegroei zien dan verwacht, bleek vanochtend.

De olieprijs steeg. Een februari-future West Texas Intermediate werd 1,2 procent duurder op 75,55 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 80,46 dollar werd betaald, een stijging van 1,1 procent.
 
De euro/dollar hield zijn recent stijging vast en noteerde op 1,0733. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0735 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,0741 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Frontline ziet af van de fusie met Euronav. Euronav sloot 18 procent lager.
 
Autofabrikanten werden meer waard. In Parijs sloot Renault 2,2 procent hoger. In Frankfurt dikte Daimler Truck 3,8 procent aan en won Porsche 4,1 procent.

Het aandeel van ecommercebedrijf Zalando zag de koers juist met 3,4 procent onderuit gaan.

Ageas profiteerde in Brussel van een koopaanbeveling van Berenberg en won 4,3 procent.

In Amsterdam verloor Randstad 6,8 procent na een negatief rapport van Degroof Petercam.
 
Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag vlak tot licht hoger. De S&P 500 index steeg 0,1 procent tot 3.895 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 33.541 punten en de Nasdaq stond 0,1 procent hoger op 10.649 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers KPN

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.