AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Update: ECB verhoogt rente met 50 basispunten

Update: ECB verhoogt rente met 50 basispunten
15 dec 2022 om 14:45

De Europese Centrale Bank heeft de rente donderdag conform verwachting met 50 basispunten verhoogd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

Door de verhoging met 50 basispunten worden de basisherfinancieringstransacties en de rentetarieven voor de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit verhoogd tot respectievelijk 2,50, 2,75 en 2,00 procent, per 21 december.

Het bestuur van de bank is van mening dat de rente nog steeds in een gestaag tempo aanzienlijk zal moeten stijgen om ervoor te zorgen dat de inflatie naar de doelstelling van 2 procent terugkeert.

"De Raad van Bestuur heeft vandaag besloten de rentetarieven te verhogen, en verwacht ze aanzienlijk verder te verhogen, omdat de inflatie nog steeds veel te hoog is en naar verwachting te lang boven de doelstelling zal blijven."

In juli verhoogde de centrale bank de rente voor het eerst in 11 jaar, toen met 50 basispunten. Begin september en eind oktober volgden verhogingen met 75 basispunten.

Daarnaast meldde de centrale bank tijdens de vergadering van februari gedetailleerde parameters bekend te zullen maken voor de afbouw van de APP-portefeuille.

"Vanaf begin maart 2023 zal de portefeuille van het programma voor de aankoop van activa in een gelijkmatig en voorspelbaar tempo afnemen. Tot het einde van het tweede kwartaal van 2023 zal de afname gemiddeld 15 miljard euro per maand bedragen en het daaropvolgende tempo zal mettertijd worden bepaald", zei de centrale bank.

De ECB zal de effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP tot ten minste eind 2024 te blijven herbeleggen. 

De centrale bank waarschuwde tevens voor een mogelijke krimp van de economie van het eurogebied in het huidige en volgende kwartaal als gevolg van de energiecrisis, grote onzekerheid, de verzwakkende mondiale economische bedrijvigheid en krappere financieringsvoorwaarden. Volgens de projecties van de centrale bank zal een recessie evenwel relatief kort en mild zijn.

De economie groeit volgens de ECB met 3,4 procent in 2022, met 0,5 procent in 2023, met 1,9 procent in 2024 en met 1,8 procent in 2025.

Om 14:45 uur geeft voorzitter Christine Lagarde een toelichting.

De euro/dollar noteert rond het rentebesluit op 1,0643.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!