Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Oprichter cryptobeurs FTX opgepakt

Update: Oprichter cryptobeurs FTX opgepakt
13 dec 2022 om 17:12

Oprichter Sam Bankman-Fried van de ingestorte cryptobeurs FTX is in de Bahama’s opgepakt. 

De oud-topman werd aangehouden, nadat de autoriteiten in de Verenigde Staten een strafrechtelijk onderzoek zijn gestart.

Een aanklacht van beurswaakhond SEC stelt dat Bankman-Fried van begin af aan geld van klanten van zijn cryptobeurs FTX overhevelde naar zijn hedgefund Alameda Research en om risicovolle investeringen te doen, vastgoed te kopen en politieke donaties te doen.

Deze acties werden verborgen gehouden voor de beleggers die 1,8 miljard dollar in FTX stopten. Amerikaanse klanten waren goed voor 1 miljard dollar.

Ook liet Bankman-Fried na om bekend te maken dat FTX zijn platform een speciale behandeling gaf aan Alemeda. De financiële risico’s die voortvloeiden uit de relatie tussen de beurs en het hedgefund werden niet geopenbaard, aldus de toezichthouder.

“Sam Bankman-Fried bouwde een kaartenhuis op een fundering van misleiding, terwijl hij beleggers vertelde dat het één van de veiligste gebouwen in crypto was”, aldus Gary Gensler van de SEC. “De vermeende fraude door de heer Bankman-Fried is een klaroenstoot die cryptoplatforms laat weten dat ze moet voldoen aan onze wetten.”

De New York Times meldde vorige week dat de officier van Justitie in Manhattan onderzoek doet naar Bankman-Fried, die mogelijk de koersen van de cryptomunten TerraUSD en Luna heeft gemanipuleerd ten behoeve van FTX en zijn hedgefonds Alameda.

FTX vroeg in november faillissement aan. Bankman-Fried stapte toen op als CEO van de cryptobeurs. De nieuwe topman John Ray moet dinsdag voorkomen voor het Amerikaanse Congres. In aanloop daarnaar zei Ray al dat het bestuur van FTX onder Bankman-Fried “compleet gefaald” heeft.

Update: om SEC toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.