AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie dinsdag, 29 november 2022 09:20

Wordt sparen interessanter dan beleggen nu de rente stijgt?

Het valt op dat de rentestanden zich al jaren achter elkaar op een erg laag niveau bevinden. Dit zie je dan ook direct terug op je spaarrekening. Je weet bijvoorbeeld als geen ander dat een rente van 0,01% sneller een regel dan uitzondering is. Maar je krijgt natuurlijk ook te maken met rentes als je een hypotheek voor je woning afsluit of als je gaat beleggen. Op tal van vlakken speelt rente dus een cruciale rol op jouw vermogen, en het vermogen dat je op kunt bouwen of uit kunt geven in de toekomst. Het is dus de hoogste tijd om je hier een keer goed in te verdiepen, zodat je jouw financiële bedje beter kunt spreiden. Is sparen op dit moment interessanter dan beleggen nu de rente stijgt? En is het een goed idee om gebruik te maken van internationale deposito’s? Je leest het hier.

De invloed van rente op de financiële markten

De invloed van rente is erg goed terug te zien op de financiële markten. Dit omdat het een sterke invloed heeft op zowel de aandelen- als de obligatiekoersen. En ook al lijkt het dalen van de rente nu te veranderen en op deze manier gaat stijgen, kan dit een slecht teken zijn voor de beurs.

Het verhogen van de refirente door de centrale banken

Kiezen centrale banken ervoor om de refirente te verhogen, dan betekent het dat het geld lenen voor commerciële banken duurder wordt bij de centrale bank. En dit zorgt er vervolgens weer voor dat het afsluiten van een lening voor particulieren bij een bank duurder uitvalt. En je ziet het al aankomen: het wordt dus duurder om geld te lenen en variabele tarieven voor hypotheken gaan omhoog.

Stijgt de rente voor particulieren, dan kan er minder geld uit worden gegeven en wordt er natuurlijk ook minder gekocht. De winsten en inkomsten van bedrijven nemen af en zowel indirect als rechtstreeks worden ondernemers door deze schommelingen beïnvloed. Het zijn dus zonder twijfel erg interessante tijden voor de financiële markt, die je zeker in de gaten moet blijven houden.

Het is aantrekkelijker om te gaan sparen

Doordat de rente aan het stijgen is, is het ook aantrekkelijk om te gaan sparen en bijvoorbeeld te kiezen voor internationale deposito’s. Dit omdat je meer rente ontvangt op het geld dat op je spaarrekening staat. Tip! Laat je altijd goed adviseren door een financieel adviseur als je jouw kapitaal op je spaarrekening gaat verhogen. Hierdoor zou het zomaar eens kunnen zijn dat je profiteert van de hoogste spaarrente in Europa.

De Aandeelhouder TV

januari 26, 2023

JET veert op – 26jan23

januari 26, 2023

Update cijfers ASML!

januari 26, 2023

Tesla, Chevron verrast en Nokia | 26 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 25, 2023

AIRFRANCE KLM erg toppish – 25jan23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

 • 08:48

  Europese beurs opent hoger in drukke cijferweek

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op