Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit lager na uitspraken Bullard

Wall Street sluit lager na uitspraken Bullard
17 nov 2022 om 22:09

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager geëindigd. De S&P 500 verloor 0,3 procent op 3.946,56 punten, de Dow Jones index daalde fractioneel op 33.546,32 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent in het rood bij een stand van 11.144,96 punten.

Beleidsmakers van de Federal Reserve weerspreken dat de centrale bank bijna kan stoppen met het verhogen van de rente. Samen met sterke detailhandelsverkopen hebben die uitspraken de enthousiasme in de markten van vorige week flink getemperd.

De federal funds rate moet stijgen naar minimaal 5 en misschien wel 7 procent om de inflatie in de Verenigde Staten omlaag te krijgen. Dit zei de voorzitter van de St. Louis Fed James Bullard donderdag in een toespraak in Louisville, Kentucky.

Volgens Bullard hebben de rentes nog niet het niveau bereikt dat als "voldoende restrictief" kan worden beschouwd.

"Een groot deel van de marktrally van de afgelopen week was gebaseerd op de verwachting dat de Fed op korte termijn een ommezwaai zou maken", aldus Edward Park, chief investment officer bij Brooks Macdonald. "De Fed heeft duidelijk gemaakt dat ze dat niet zullen doen."

Op de Amerikaanse woningmarkt daalde het aantal afgegeven bouwvergunningen minder sterk dan voorzien, met 2,4 procent in plaats van 4,1 procent in oktober. Er werden wel weer minder woningen in aanbouw genomen dan voorspeld.

De arbeidsmarkt in de VS toonde afgelopen week een lichte daling van het aantal aanvragen van een werkloosheidsuitkering. Het aantal van 222.000 duidt evenwel bepaald niet op een zwakke arbeidsmarkt en is dus ook geen reden voor de centrale bank om de rente minder sterk te verhogen.

De regio Philadelphia zag de industrie wel fors minder bedrijvig worden in november, met een indexdaling van bijna 11 punten naar -19,4, waar economen een index van -6,0 hadden voorspeld. Vooral de werkgelegenheidsindex verslechterde sterk.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,0367. Commerzbank denkt dat de daling van de dollar nu op zijn einde loopt en dat rond 1,04 het nieuwe "comfortabele niveau" ligt voor de euro.

WTI-olie werd bijna 5 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

General Motors heeft de outlook voor het boekjaar verhoogd en verwacht dat zijn portefeuille van elektrische voertuigen in Noord-Amerika binnen een paar jaar winstgevend is. Dit meldde de Amerikaanse autofabrikant donderdagavond. Het aandeel steeg donderdag licht op het nieuws.

Macy's heeft in het derde kwartaal zoals verwacht minder omzet geboekt, maar de daling viel mee en bij sommige merken was er duidelijke groei. Ook verhoogde het Amerikaanse retailbedrijf zijn winstverwachting. Het aandeel steeg 15 procent.

Nvidia meldde woensdag nabeurs een fors lagere omzet die toch beter was dan analisten hadden verwacht, en was terughoudend in de vooruitzichten. Het aandeel van het halfgeleiderbedrijf sloot donderdag 1,5 procent lager.

Activision Blizzard zal per januari voor de meeste van zijn games geen diensten meer aanbieden in China, waaronder World of Warcraft, Starcraft en Diablo III, omdat een licentieovereenkomst met het Chinese NetEase afloopt en de twee geen afspraken konden maken over een nieuwe licentie. Het aandeel daalde ruim een half procent.

Cisco Systems steeg 5 procent na een verhoging van de outlook. Bath & Body Works won 25 procent na een verhoging van de winstverwachting voor dit jaar.
 
Sonos boekte meer omzet dan verwacht en gaat aandelen inkopen. Het aandeel steeg 3 procent.

Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal, ondanks een iets hogere omzet toch verlies geleden, meldde het Chinese e-commercebedrijf. Het verlies is vooral het gevolg van dalende aandelenkoersen van bedrijven waarin Alibaba investeert. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 1,61 yuan, of 0,23 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dit 1,40 yuan. Dat betekent een stijging op jaarbasis van 15 procent. Alibaba won bijna 8 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Dow Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.