AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 20 oktober 2022 22:07

Rentevrees drukt stemming Wall Street

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Alphabet (Google), Altria, Dow Inc., IBM (International Business Machines), Philip Morris, Tesla Inc.,

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager geëindigd. De S&P 500 verloor 0,8 procent op 3.665,78 punten, de Dow Jones index daalde 0,3 procent op 30.333,59 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent in de min bij een stand van 10.614,84 punten.
 
De opleving van de aandelenkoersen aan het begin van de week dooft uit, volgens Jim Reid van Deutsche Bank, waarbij de aandacht terugkeert bij de hoge obligatierentes en het tempo waarin centrale banken de beleidsrente verhogen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdagavond op 4,23 procent.

Verder laten de opmerkingen van Neel Kashkari, de voorzitter van de Minneapolis Fed, geen twijfel bestaan over de agressiviteit waarmee de Fed de rente zal blijven verhogen, zei Michael Hewson, marktanalist bij CMC Markets.

"Alle grote centrale banken nemen de komende week rentebesluiten dus het is niet verrassend, maar het sentiment werd ook niet geholpen door nieuwe tegenvallende inflatiecijfers uit het VK en Canada over september. Dit droeg bij aan het gevoel dat de cyclus van renteverhogingen langer doorgaat", aldus Reid.

De bedrijfsresultaten uit Amerika blijven nog goed overeind in de inflatiestorm, maar veel zal afhangen van Apple, Alphabet en Amazon, die volgende week met resultaten naar buiten komen, zei Russ Mould van AJ Bell.

Volgens Nicholas Colas van DataTrek zijn de meevallende bedrijfsresultaten misschien toch niet zulk goed nieuws, omdat de obligatierentes hierdoor verder stijgen. Zolang de resultaten redelijk zijn zal de druk op de lonen niet afnemen, denkt hij, en blijft de inflatiedruk dus hoog en ook de noodzaak om de rente te verhogen.

Twee economische cijfers wezen donderdag voorbeurs ook niet op een verslechtering van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De Philadelphia Fed index verbeterde naar -8,7 in oktober van -9,9 in september, wat minder sterk was dan de daling naar -5,0 waar economen op rekenden. Opvallend was dat de werkgelegenheidsindex sterk verbeterde van 12,0 naar 28,5.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 12.000 tot 214.000. Dit wekelijkse cijfer wees ook niet op een lagere loondruk die de inflatie kan inperken.

Verder bleken de bestaande woningverkopen gedaald in september, net als de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie. De Leading Economic Index daalde met 0,4 procent en kwam uit op 115,9, na een pas op de plaats in augustus.

"De leidende indicatoren in de VS daalden opnieuw in september en de aanhoudende neerwaartse trend in de afgelopen maanden suggereert een recessie voor het jaareinde", zei Ataman Ozyildirim van The Conference Board in een toelichting. 

De euro/dollar handelde richting het slot op 0,9780. 

Bedrijfsnieuws

Tesla bleef in het derde kwartaal, zoals verwacht, net onder de recordwinst van 3,3 miljard dollar uit het eerste kwartaal. De omzet steeg hard, maar wel iets minder hard dan verwacht. Tesla wil jaarlijks gemiddeld 50 procent meer auto's afleveren, maar analisten twijfelen of dat dit jaar wel haalbaar is. Tesla verloor 6,5 procent.

IBM is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken, maar overtrof toch de verwachtingen. IBM voorziet voor het hele boekjaar een groei van de omzet die de eerdere prognose van een groei van 5 tot 10 procent tegen constante wisselkoersen overtreft. IBM steeg zo'n 5 procent.

ManpowerGroup boekte 7 procent minder omzet, door wisselkoerseffecten, waardoor de Franse inkomsten lager uitvielen. De winst steeg van 98 miljoen naar 111 miljoen dollar, binnen de afgegeven bandbreedte van het bedrijf. Het aandeel won ruim 5 procent.

AT&T meldde een omzetdaling van 4 procent, door de afsplitsing van U.S. Video, en dit was net iets beter dan de analistenconsensus. Het aandeel sloot bijna 8 procent hoger.
 
Alcoa steeg 3,5 procent, ondanks dat het aluminiumbedrijf woensdag nabeurs een verrassend kwartaalverlies meldde.

PPG heeft het afgelopen kwartaal een lagere winst geboekt door een afnemende vraag in Europa en doordat een aantal coronamaatregelen in China werden hervat, zoals PPG eerder al waarschuwde. PPG daalde meer dan 5 procent.

Philip Morris meldde een winstdaling, door valuta-effecten, terwijl de omzet hoger dan verwacht uitviel. Er werden 162 miljard sigaretten verkocht en de winst zakte van 2,4 miljard naar 2,1 miljard dollar. Het bedrijf biedt inmiddels 2,7 miljard dollar op de Amerikaanse rechten op e-sigaretten, die nu eigendom zijn van Altria Group. Philip Morris verloor ruim 1,5 procent, terwijl Altria 2,5 procent daalde.


De koers van het aandeel Alphabet (Google) noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 101,75 en op zijn laagst 99,87. Het aandeel had een slotkoers van 101,22.

De koers van het aandeel Altria noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 46,25 en op zijn laagst 45,51. Het aandeel had een slotkoers van 46,07.

De koers van het aandeel Dow Inc. noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 51,41 en op zijn laagst 50,62. Het aandeel had een slotkoers van 51,26.

De koers van het aandeel IBM (International Business Machines) noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 126,16 en op zijn laagst 124,19. Het aandeel had een slotkoers van 125,94.

De koers van het aandeel Philip Morris noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 96,54 en op zijn laagst 95,14. Het aandeel had een slotkoers van 96,30.

De koers van het aandeel Tesla Inc. noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 186,44 en op zijn laagst 176,35. Het aandeel had een slotkoers van 183,25.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt