Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: eerstvolgende rentestap Bank of England blijft groot

Valuta: eerstvolgende rentestap Bank of England blijft groot
17 okt 2022 om 14:38

Het terugdraaien van de begrotingsplannen door de Britse regering betekent dat de Bank of England de rente minder ver hoeft te verhogen, maar op de komende beleidsvergadering volgt nog steeds een megastap van 100 basispunten. Dat stelde Monex Europe maandag.

De nieuwe minister van financiën Jeremy Hunt kondigde maandag aanvullende stappen aan om de begroting weer op orde te krijgen, nadat vrijdag een de verlaging van de vennootschapsbelasting was afgeblazen. 

De generieke bijdrage aan de energierekeningen stopt in april 2023. Ook de verlaging van het basistarief voor de inkomstenbelasting en van de dividendbelasting zijn van de baan, evenals het schrappen van btw voor winkelend publiek uit het buitenland.

Hoewel obligatiehandelaren iets positiever werden over de verwachte renteverhogingen door de centrale bank, en over de risicopremies voor Britse staatspapier, lijkt de marktreactie hier zijn grens te hebben bereikt, volgens Monex.

De rekening voor de energiecrisis verschuift namelijk naar de private sector en dat verandert het inflatieplaatje niet fundamenteel. Wel neemt de druk op de verschuldigde rente voor de staatsschuld af, en als consumenten hun energieverbruik sterker gaan terugschroeven omdat ze straks alsnog het volle pond moeten gaan betalen, hoeft de centrale bank straks mogelijk niet meer zoveel toe doen om consumptie te ontmoedigen met hogere rentes.

De markt prijst daarom nu in dat de rente tot eind dit jaar nog maar 175 basispunten zal stijgen, tot minder dan 4 procent, terwijl dat een paar weken geleden nog bijna 5 procent was. Daarna zal de rente overigens alsnog verder omhoog moeten tot meer dan 5 procent in mei 2023.

Van die 175 basispunten zal de Bank of England nog altijd 100 basispunten bij de eerstvolgende vergadering op 3 november uitdelen, om het vertrouwen bij beleggers zo veel mogelijk te ondersteunen. Een stap van 75 basispunten zou de markt nu als het minimale beschouwen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.