Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: cijfers AkzoNobel vermoedelijk weinig verrassend

Beursblik: cijfers AkzoNobel vermoedelijk weinig verrassend
17 okt 2022 om 13:55

De resultaten van AkzoNobel over het derde kwartaal bevatten vermoedelijk weinig verrassingen, nadat de verf- en coatingspecialist recent al met een winstwaarschuwing kwam.

Eind september waarschuwde AkzoNobel in voorlopige cijfers voor de grote macro-economische onzekerheden, met name in Europa en China, die leiden tot een historisch laag consumentenvertrouwen. Afnemers en partners zijn volgens het bedrijf proactief bezig voorraden af te bouwen in deze regio’s. Concurrent PPG Industries kwam afgelopen week met een soortgelijke boodschap.

AkzoNobel rekent voor het derde kwartaal op een aangepaste operationele winst (EBIT) van 195 tot 215 miljoen euro. Dit was vorig jaar in dezelfde periode nog 241 miljoen euro. Een geüpdate analistenconsensus van Vara Research rekent op een aangepaste operationele winst van 195,8 miljoen euro en zit daarmee aan de onderkant van de bandbreedte die AkzoNobel heeft afgegeven.

In het derde kwartaal heeft AkzoNobel volgens de consensus een hogere omzet behaald van 2.716 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 2.410 miljoen euro. De EBITDA kwam vermoedelijk uit op 283,5 miljoen euro, van 325 miljoen euro in dezelfde periode in 2021.

Onder de streep resteerde naar verwachting een winst van 124,4 miljoen euro, waar dit in het derde kwartaal van 2021 164 miljoen euro was.

Outlook

In het derde kwartaal was de impact van hoge inkoopkosten het grootst volgens de verfgigant. Dit werd opgevangen met prijsverhogingen. De prijsdruk neemt wel af, zei AkzoNobel eind september.

De huidige trend zal ook doorzetten in het huidige vierde kwartaal, volgens AkzoNobel. Dan zal het echter ook profiteren van de effecten van de kostenmaatregelen die worden ingevoerd.

Jefferies sprak van een stevige tegenvaller na de winstwaarschuwing en vreest voor de volumes in de tweede jaarhelft. De analisten denken ook dat het voordeel voor AkzoNobel van een gunstige combinatie van hoge verkoopprijzen en teruglopende inkoopkosten voor 2023, wellicht minder groot zal blijken.

Credit Suisse verwacht net als AkzoNobel dat de piek in de grondstoffenprijzen is geweest en voorspelt dat AkzoNobel vanaf begin 2023 hiervan de vruchten gaat plukken, net als van de doorgevoerde kostenbesparingen.

Wel denkt de Zwitserse bank dat het nieuwe management de outlook voor een EBITDA van 2 miljard euro in 2023 zal moeten verlagen. Hier rekent de markt inmiddels op 1.533 miljoen euro.

Voor heel 2022 rekent de analistenconsensus op een omzet van 10.739 miljoen euro, tegenover 9.587 miljoen euro in 2021. De EBIT wordt ingeschat op 872 miljoen euro, van 1.092 miljoen euro een jaar eerder en de EBITDA op 1.225 miljoen euro, van 1.436 miljoen euro. Onder de streep rekent de markt op een winst van 533 miljoen euro. Dat was in 2021 829 miljoen euro.

AkzoNobel opent donderdag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteert maandag licht hoger op 60,72 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ASR

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.