Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Fagron stelt teleur

Uitgelicht: Fagron stelt teleur
16 okt 2022 om 13:46

Beleggers en analisten straften donderdagochtend de kwartaalupdate van Fagron flink af.  

Het aandeel van de leverancier van farmaceutische producten daalde met bijna 11 procent. Dankzij een brede opleving van de beurs op vrijdag eindigde het aandeel de week op 11,31 euro, waardoor het weekverlies beperkt bleef tot 8,4 procent. 

De resultaten waren vrijwel in overeenstemming waren met de analistenverwachtingen, kortom op dat vlak weinig verrassingen, aldus Kepler Cheuvreux. KBC Securities stelde dat Fagron in het derde kwartaal goed heeft gepresteerd en de groei wist vast te houden.

De omzet steeg in het laatste kwartaal met 21,5 procent op jaarbasis, van 142,4 miljoen naar 173 miljoen euro, waar de consensus uitging van 171,8 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen betekent dit een groei van 10,7 procent.

De gerapporteerde omzet kwam dus iets boven de verwachtingen van analisten uit, aldus Degroof Petercam. “Een deel van de groei was te danken aan fusies en overnames, terwijl de resultaten ook sterk werden geholpen door gunstige wisselkoerseffecten”, voegde KBC Securities er nog aan toe.

Maar volgens Degroof Petercam viel de autonome groei tegen constante wisselkoersen van 1,7 procent wel tegen. Dit is het gevolg van tekorten in de Amerikaanse aanvoerketen en toegenomen concurrentie in Latijns-Amerika, zei analist Frank Claassen.

De autonome omzetgroei tegen constante wisselkoersen bedroeg op jaarbasis 5,1 procent.

Volgens Kepler Cheuvreux waren de prestaties in Europa het enige positieve aspect van de update van Fagron, waarbij de autonome groei zich stabiliseerde op 2,6 procent. In Latijns-Amerika vertraagde de groei tot 0,5 procent. 

De groei in Noord-Amerika is zelfs sterk vertraagd, aldus Kepler Cheuvreux. Dit heeft Fagron ertoe gebracht zijn prognose voor de steriele faciliteit in Wichita te herzien, hetgeen door alle analisten als negatief werd ontvangen, hoewel dit niet te wijten is aan een probleem met de vraag, maar aan een tekort aan materialen. 

“Aangezien het tekort aan injectiespuiten waarschijnlijk zal aanhouden, verwachten wij dat de ‘run rate’ van Wichita in het vierde kwartaal op het huidige niveau zal blijven, ondanks de sterke onderliggende vraag, en tegen het einde van het jaar ten minste 95 miljoen dollar zal bedragen”, zei CEO Rafael Padilla donderdag in een toelichting.

Volgens ING is dit “een aanzienlijke neerwaartse bijstelling”, aangezien Fagron eerder een groei van 125 miljoen dollar had gepresenteerd.

“Met de onlangs verworven faciliteit voor magistrale bereidingen in Boston, waar we goede vooruitgang hebben geboekt door onze commerciële expertise in Wichita te benutten en verschillende nieuwe klanten hebben geïntegreerd, verwachten we dat tegen het einde van 2022 het gecombineerde bedrijfsresultaat meer dan 110 miljoen dollar zal bedragen,” vervolgde Padilla. 

Vooruitzichten

Zoals verwacht door ING herhaalde Fagron de eerder afgegeven jaarvooruitzichten. 

“We blijven vertrouwen in de vooruitzichten voor ons bedrijf wereldwijd en handhaven onze richtlijnen voor 2022 en onze eerder dit jaar aangekondigde vooruitzichten voor de middellange termijn”, zei Padilla donderdag. 

De magistrale bereider verwacht dus een jaaromzet van 670 tot 690 miljoen euro, met een hogere aangepaste EBITDA-marge in de tweede helft van het jaar. In de eerste zes maanden van het jaar bedroeg de marge 19,3 procent.

Voor het hele jaar verwachten analisten een omzet van meer dan 689 miljoen euro, tegen 574 miljoen euro in 2021. ING en Kepler Cheuvreux verwachten dat de verwachtingen van analisten voor dit jaar, maar ook voor volgend jaar, licht naar beneden zullen worden bijgesteld na de kwartaalcijfers van afgelopen week. 

Degroof Petercam heeft de ramingen voor aangepaste EBITDA in 2023 al met 4 tot 5 procent verlaagd. Dit heeft geleid tot een neerwaartse bijstelling van het koersdoel door de bank van 23,00 naar 21,00 euro. Het koopadvies werd niettemin gehandhaafd door Degroof. 

Kepler Cheuvreux heeft ook een koopadvies, met een koersdoel van 22,00 euro, terwijl ING een Houden advies heeft met een koersdoel van 17,50 euro. Volgens KBC Securities is de huidige koers van het aandeel een koopkans, waarbij het koersdoel van KBC op 19,50 euro ligt. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.