AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 7 oktober 2022 10:50

Beursupdate: tech lager in rode AEX

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend lager, waarbij vooral het koersverlies bij de techfondsen opviel. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,6 procent tot 657,39 punten.

ASML, Besi en ASMI leverden aanzienlijk in na waarschuwingen van Samsung en AMD. "Er zijn zorgen dat dit het startschot is voor een zwak cijferseizoen", aldus analisten van SEB.

Samsung Electronics zei vannacht te verwachten dat de winst in het derde kwartaal onder druk stond door een teruglopende vraag naar geheugenchips en smartphones als gevolg van minder interesse van consumenten voor techproducten nu de inflatie zo hoog staat.

AMD gaf donderdagavond al een omzetwaarschuwing af. Voor het derde kwartaal rekende het bedrijf aanvankelijk op een gemiddelde omzet van 6,7 miljard dollar, een stijging van 55 procent op jaarbasis, bleek begin augustus nog bij de cijfers over het tweede kwartaal. De omzetverwachting werd donderdag verlaagd naar 5,6 miljard dollar. Dat zou wel nog altijd een groei op jaarbasis betekenen van 29 procent.

TSMC, een belangrijke afnemer van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, had vanochtend wat beter nieuws, gezien de chipreus liet weten dat de omzet in september met 36 procent aantrok op jaarbasis. De omzet liep op kwartaalbasis echter wel met 4,5 procent terug.

Naast de chipaandelen gaat de aandacht vanmiddag uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat inzicht moet geven in de staat van de Amerikaanse economie. "Zelfs aan het begin van de week, toen de beurzen een flinke sprong omhoog maakten, was er een besef dat het banenrapport roet in het eten kan gooien", aldus analist Craig Erlam van Oanda.

Gerekend wordt op een banengroei van 275.000 in september, een historisch gezien lage werkloosheid van 3,7 procent en een loongroei op jaarbasis van 5,1 procent. Daarmee is de loongroei beduidend lager dan de inflatie, die in augustus op jaarbasis in de VS nog uitkwam op 8,3 procent, hetgeen de koopkracht van de Amerikaanse consument aantast.

Het sentiment onder beleggers blijft volgens SEB bepaald worden door opmerkingen van Fed-leden, die blijven onderstrepen dat de inflatie onacceptabel hoog is en dat een verdere verhoging van de rentes de enige optie is om nog grotere problemen in de toekomst te voorkomen.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 0,9811. De olieprijzen stegen met een half procent tot 89 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerden Shell en ArcelorMittal tot 0,8 procent in het groen. De 'chippers' ASMl, ASMI en Besi verloren tot 2,0 procent van hun beurswaarde na de waarschuwingen van Samsung en AMD.

In de AMX wonnen AMG en OCI 1,2 tot 2,3 procent. OCI profiteert van koersdoelverhogingen van Kepler Cheuvreux en Credit Suisse. Door zijn locaties in Midden-Oosten en de VS profiteert OCI van relatief lage gasprijzen, hetgeen volgens Credit Suisse niet opgaat voor Yara.
 
PostNL verloor krap 3,1 procent na een koersdoelverlaging van Degroof Petercam. Na een moeilijk eerste halfjaar voor wat betreft de ontwikkeling van de pakketvolumes, verwacht PostNL dat deze volumes aantrekken richting een dubbelcijferige groei in de tweede jaarhelft. Degroof vindt dit te optimistisch in het huidige klimaat van een laag consumentenvertrouwen in Nederland en de hoge inflatie.

In de AScX wonnen Vivoryon Therapeutics en Sligro 1,4 tot 3,7   procent.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

december 1, 2022

ING in de dip – 01dec22

december 1, 2022

Private video

november 30, 2022

AEX 3-luik analyse – 30nov22

november 30, 2022

Macrocijfers bepalen richting | 30 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

 • 08:54

  Thanksgiving voorspelt rustige Europese beursdag en Fed oogt naar 0,50 % renteverhoging

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
01 dec 09:29 Nico Inberg

Euforie bij techfondsen: Powell haalt voet van gaspedaal

30 nov 12:03 Redactie

Adyen via Rendement Certificaat: Zo werkt het

30 nov 12:08 Redactie

Macro: inflatie verder omlaag