AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 3 oktober 2022 17:49

AEX weet toch hoger te sluiten

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs opende maandag stevig in het rood, maar wist die verliezen van zich af te schudden en in het groen te eindigen. De AEX won 0,8 procent op 645,80 punten.

"Slecht nieuws is niet altijd slecht nieuws", zegt Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor tegen ABM Financial News.

Credit Suisse deed herinneren aan Lehman, aldus Van Deijck, maar dat was van een heel andere grootte. Credit Suisse is nog maar minder dan 10 miljard euro waard, "en dat kan opgevangen worden".

En de angst voor het Verenigd Koninkrijk is ook een stuk minder nadat de nieuwe Britse regering onder druk van de markt een belastingplan heeft ingetrokken. Daardoor sterkte het pond flink aan.

Vanochtend lieten macro-economische cijfers zien dat de Europese industrie krimpt. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde van 49,6 in augustus naar 48,4 in september, de laagste stand in 27 maanden.

"De lelijke combinatie van een recessie in de industrie en toegenomen inflatiedruk zal bijdragen aan de zorgen over de vooruitzichten voor de economie van de eurozone", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global. "Buiten de eerste coronalockdowns, heeft de industrie sinds het hoogtepunt van de financiële crisis begin 2009 niet meer zo'n grote terugval in de vraag gezien als nu."

In de VS wezen de inkoopdata van S&P en ISM beide nog op groei, maar waar de inkoopmanagersindex van S&P steeg, daalde die van ISM in september.

De euro/dollar noteerde op 0,9833 en de Amerikaanse tienjaarsrente daalde naar 3,601 procent. "Dat is toch altijd goed nieuws", aldus Van Deijck.

Olie werd maar liefst 4 procent duurder. OPEC+ overweegt om de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verlagen wanneer ze woensdag in Wenen bijeenkomst. In plaats van een online bijeenkomst, heeft het kartel toch besloten tot een vergadering op het hoofdkantoor.

Stijgers en dalers

Koplopers in de AEX waren maandag ArcelorMittal en AkzoNobel, met winsten van 3,6 en 3,5 procent. Ook ASMI won 3,4 procent en profiterend van de hogere olieprijs steeg Shell 3,2 procent.

Alleen Unilever, Philips en Just Eat Takeaway verloren meer dan een procent. De maaltijdbezorger kreeg een verkoopadvies van JPMorgan en daalde 5,7 procent.

In de AMX gingen OCI en Aperam aan de leiding met 5,2 en 3,6 procent. Sectorgenoten WDP en CTP daalden 2,4 en 3,0 procent. In Brussel moest VGP zelfs 19 procent laten gaan. Door de moeilijke marktomstandigheden kon VGP een joint venture met Allianz niet afsluiten, zo bleek vrijdagavond. Gewacht wordt op betere tijden.

Basic-Fit en Air France-KLM daalden 4,0 en 4,5 procent.

Bij de kleinere aandelen ging B&S 11,0 procent hoger. Grootaandeelhouder Willem Blijdorp zag zijn poging om B&S van de beurs te halen stranden en eist nu het vertrek van voorzitter Jan Arie van Barneveld van de RvC van B&S.

Ebusco verkocht zijn eerste energieopslagsysteem en won 3,6 procent.

Net als in de Midkap was het ook vastgoed die in de AScX onderaan eindigde. Vastned verloor 2,0 procent en Wereldhave 2,4 procent. Brunel daalde zelfs 2,8 procent.

Het lokaal genoteerde Renewi steeg een half  procent in. Voorbeurs meldde Renewi een hogere EBIT ondanks een vlakke omzet. Verder handhaafde Renewi de outlook voor heel dit jaar en zei vertrouwen te houden in de doelstellingen voor de middellange en lange termijn.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de S&P 500 index 2,2 procent en de Nasdaq1,8 procent.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Sluitingsbericht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

december 4, 2022

2023 wordt positief jaar voor beleggers

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?