Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Video: ondanks halvering gasprijs houdt onzekerheid aan

Video: ondanks halvering gasprijs houdt onzekerheid aan
27 sep 2022 om 11:06

Hoewel de gasprijs in een maand tijd ongeveer is gehalveerd, blijft de onzekerheid groot en hangt er veel af van wat de komende winter gaat brengen. Dit zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO voor de camera tegen ABM Financial News.

Er zijn volgens van Cleef een drietal redenen voor de recente daling van de gasprijs.

Allereerst heeft de Europese Commissie recent een serie maatregelen bekendgemaakt, zoals de introductie van een prijsplafond, om de gasprijs te beteugelen. Daarnaast is volgens Van Cleef het beurssentiment in zijn geheel negatief, wat zijn weerslag heeft op de energiemarkt. Tenslotte zijn de Europese gasvoorraden goed gevuld.

Wat dat betreft gaan we goed voorbereid de winter in, meent Van Cleef.

De aanhoudende onzekerheid komt volgens de econoom voort uit het feit dat we niet weten of we een harde of zachte winter tegemoet gaan en wat de effecten daarvan zullen zijn op de vraag en het aanbod. “Dat geldt niet alleen voor Europa, maar bijvoorbeeld ook voor Azië. Is de winter in Azië zwaar dan vloeit vervolgens alle LNG richting Azië, waardoor wij bijvoorbeeld moeite hebben onze reserves aan te vullen in aanloop naar de daaropvolgende winter”, aldus Van Cleef.

Klik hier voor: ondanks halvering gasprijs houdt onzekerheid aan

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.