AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 22 september 2022 10:49

Beursupdate: AEX werkt openingsverliezen weg

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs heeft donderdag de openingsverliezen weggewerkt. Rond de klok van elf uur steeg de AEX met 0,1 procent tot 670,41 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter opende nog anderhalf procent lager.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING schetste Fed-voorzitter Jerome Powell woensdagavond een agressiever plaatje dan beleggers hadden verwacht, wijzend op de voorziene renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank in de komende maanden.

De Fed voerde woensdag een renteverhoging door van 75 basispunten, zoals door de markt al werd verwacht. Het was de derde keer op rij dat de Fed de beleidsrente met 0,75 procentpunt verhoogde om de inflatie in de VS te beteugelen. Volgens de 'dot plot' wordt de beleidsrente nog voor het einde van dit jaar naar 4,4 procent opgetrokken.

"Dit betekent dat er voor november nog 75 basispunten verhoging aan zit te komen en voor december nog eens 50 basispunten. Voor eind volgend jaar wordt nu een niveau van 4,6 procent verwacht door de Fed-bestuurders", aldus Wiersma. De Fed schetst hiermee een agressiever beeld dan verwacht. "De geldkraan gaat sneller en verder dicht."

Beleggers wisten gisteren niet zo goed wat ze met de boodschap aan moesten, zo zag Wiersma. "Inflatie bestrijden door de beleidsrente te verhogen is goed voor de vooruitzichten op de langere termijn. Maar de kans op een 'harde landing' van economie neemt door het sneller en verder dichtdraaien van de geldkraan op de korte termijn wel toe."

Als gevolg heerste er woensdagavond recessievrees op Wall Street en dit beeld zet volgens analisten van SEB vanochtend door op de Europese en Aziatische beurzen. "Powell benadrukte eerder nog de intentie om de inflatie omlaag te brengen zonder een recessie te veroorzaken. Nu stelde hij dat een recessie in de VS mogelijk de prijs is die we moeten betalen om de inflatie in te dammen", aldus SEB.

Later vandaag komt ook de Bank of England met een rentebesluit. De Zwitserse centrale bank verhoogde vanochtend al de rente met 75 basispunten en de Noorse bank met 50 punten.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 0,9888. De olieprijzen stegen met krap twee procent tot 84,40 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was vastgoedfonds Unibail-Rodamco de grootste daler met een koersverlies van 3,7 procent. De techfondsen ASMl, ASMI, Besi en Adyen volgden met verliezen van 1,4 tot 2,8 procent. Heineken en NN Group stegen juist tot ruim een procent.

In de AMX was CTP de grootste daler met 2,2 procent koersverlies. Galapagos leverde tot twee procent in. ASR Nederland steeg juist met 1,1 procent en ook TKH schreef 0,8 procent bij.

In de AScX verloor TomTom 2,4 procent. Fastned vond wel het groen, net als Azerion.

Het lokaal genoteerde centenfonds Lavide steeg meer dan 21,0 procent. Lavide kreeg van fiscale en juridische adviseurs een positief advies over een doorstart. Nu dit advies op tafel ligt, wordt ook de financiering door Kennie Capital en een medeaandeelhouder voorlopig voortgezet.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Amerikaanse aandelen prijzen al behoorlijk wat slecht nieuws in

oktober 3, 2022

KPN sprintje – 03okt22

oktober 3, 2022

Eurobonds interessant instapmoment?

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
04 okt 07:10 Ole Hansen

Krap aanbod bestrijdt recessierisico’s voor belangrijke grondstoffen

03 okt 11:15 Cees Smit

Column: Lekker een chippie erbij

03 okt 11:03 Shaun Stevens

Belastende tijden voor Nederlandse REIT’s