AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 21 september 2022 20:59

Fed verhoogt rente met 0,75 procent (update 2)

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Rabobank Certificaten,

De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente verhoogd met 75 basispunten. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate werd met 75 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 procent. Het besluit werd unaniem genomen.

Half juni en eind juli verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente ook al met 75 basispunten, na een renteverhoging met 50 basispunten in mei en 25 basispunten medio maart.

De Fed verlaagde eerder de rente tot bijna nul procent en begon met het opkopen van obligaties in 2020 om de Amerikaanse economie te steunen tijdens de coronacrisis, die leidde tot een diepe, maar korte recessie. De centrale bankiers kwamen toen overeen om de rente rond het nulpunt te houden totdat de inflatie net boven de 2 procent zou komen en de arbeidsmarkt richting volledige werkgelegenheid zou terugkeren. De Fed zei eind januari al dat aan al deze voorwaarden is voldaan.

Woensdag liet de Fed weten dat meer renteverhogingen gerechtvaardigd lijken. "We hebben zowel de instrumenten als de vastberadenheid die nodig zijn om de prijsstabiliteit te herstellen voor Amerikaanse gezinnen en bedrijven", zei Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie volgend op het rentebesluit.

"We zullen doorgaan [met het verhogen van de rente] totdat we zeker weten dat de klus is geklaard", zette Powell zijn woorden kracht bij. Wat de vrees voor een recessie betreft zei hij dat "niemand weet of het beleidspad van de Fed tot een recessie zal leiden".

Federal Funds Rate

De Fed-bestuurders zien het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, aan het eind van 2022 op een mediaan van 4,4 procent. In de juni prognose was dit nog 3,4 procent. Ook de prognose voor 2023 werd opwaarts bijgesteld ten opzichte van juni van een mediane verwachting van 3,8 procent naar 4,6 procent nu. Voor 2024 werd de prognose verhoogd van 3,4 procent naar nu 3,9 procent.

Voor de langere termijn wordt de federal funds rate geraamd op 2,5 procent, wat gelijk is aan de prognose in juni.

Inflatie

De inflatie wordt voor dit jaar geraamd op 5,4 procent, wat een opwaartse bijstelling is ten opzichte van de raming in juni. Toen werd nog uitgegaan van een inflatie van 5,2 procent.

De raming voor 2023 werd opwaarts bijgesteld van 2,6 procent naar 2,8 procent.

Ook de raming voor 2024 werd opwaarts bijgesteld, hoewel bescheiden, van 2,2 procent naar 2,3 procent.

Voor de langere termijn wordt de inflatie geraamd op 2,0 procent, wat gelijk is aan de raming in juni en in lijn met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse economie groei dit  jaar volgens de Fed slechts met 0,2 procent. Dat is een flinke neerwaartse bijstelling van de 1,7 procent die eerder werd aangehouden. Volgend jaar is de groei naar verwachting 1,2 procent en in 2024 1,7 procent. Die ramingen lagen in juni nog op respectievelijk 1,7 en 1,9 procent.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade merkte op dat met name de prognose van de Amerikaanse centrale bank dat de rente eind 2022 in de buurt van 4,4 procent zal staan, beleggers nerveuzer heeft gemaakt en het sentiment versterkt dat een recessie daarmee sterk op de kaart staat.

Wat volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank opviel is dat de functionarissen van de centrale bank ramen dat de inflatie pas in 2025 naar het gewenste niveau van 2 procent is gedaald. "Dat zie je ook terug in de federal funds rate die voor 2025 nog op 2,9 procent wordt geraamd, in tegenstelling tot 2,5 procent voor de lange termijn", zei Marey.

Daarnaast wijst de analist erop dat de federal funds rate volgens de verwachtingen van de centrale bankiers in 2023 zal pieken op 4,6 procent, wat iets meer is dan de 4,5 procent waar de markt op rekende. In de juni prognose was dit nog 3,8 procent.Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Update, Rentebericht, Amerikaanse_economie, Fed

De Aandeelhouder TV

september 23, 2022

Cyclische aandelen uit de gratie

september 23, 2022

“In de ban van de beer…”

september 23, 2022

Opgelet: Beleggers gaan meer belasting betalen

september 23, 2022

Deze aandelen zijn nu extreem aantrekkelijk gewaardeerd! | DeAandeelhouder Podcast Afl. 88

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
24 sep 15:12 Nico Inberg

Riemen vast: Italië en Oekraïne zetten de toon

23 sep 13:41 Nico Inberg

Komende week: Italië en Donbass zetten de toon

23 sep 12:53 Ole Hansen

Grondstoffen knallen omhoog