AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 20 september 2022 10:54

Beursupdate: bescheiden winsten in Amsterdam

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs bleef dinsdagochtend dicht bij huis. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 666,19 punten.

"Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank morgenavond", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Beleggers hebben volgens hem een verhoging van de beleidsrente met 75 basispunten "meer dan" ingeprijsd. "Dat zou een meevaller betekenen als de Fed de rente morgen met 75 basispunten verhoogt. Op een renteverhoging van 100 basispunten zou wel eens negatief kunnen worden gereageerd", waarschuwde de expert van ING.

De CME FedWatch Tool wijst erop dat 80 procent van de markt rekent op een renteverhoging met 75 punten en 20 procent op een verhoging met 100 punten. 

"We vrezen dat de Fed ons opnieuw zal verrassen met een enorme renteverhoging", aldus strateeg Florian Ielpo van Lombard Odier Investment Managers. "Na enkele waarschuwingen van bedrijven afgelopen week, lijkt een recessie in de VS niet ver weg", zo stelde Ielpo.

FedEx en General Electric gaven vorige week een waarschuwing af, terwijl Ford maandagavond nog liet weten dat de winst in het derde kwartaal met 1 miljard dollar geraakt wordt door hoger dan voorziene kosten en tekorten die ertoe leiden dat er minder auto's kunnen worden geproduceerd.

Toch denken analisten van JPMorgan dat de beurzen de bodem hebben bereikt, na de verkoopgolf van afgelopen week. Vanwege de veerkracht van de bedrijfscijfers, het extreme pessimisme onder beleggers en tekenen dat de Fed erin slaagt de inflatie onder controle te krijgen, is het neerwaartse risico beperkt, zo stelde JPMorgan.

In aanloop naar het rentebesluit zag Wiersma van ING de Amerikaanse tweejaarsrente met 7 basispunten oplopen naar 3,94 procent, terwijl de tienjaarsrente 4 basispunten steeg naar 3,49 procent. Financials als ING en Aegon behoorden vanochtend tot de grootste stijgers in de AEX.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0010. De olieprijzen stegen met enkele tienden van een procent.

Op macro-economisch vlak bleken de producentenprijzen in Duitsland in augustus in een nog hoger tempo te zijn gestegen. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met maar liefst 45,8 procent op na een stijging van 37,2 procent in juli en 32,7 procent in juni.

Verder verhoogde de Zweedse centrale bank zojuist de rente met 100 basispunten naar 1,75 procent en liet de Riksbank weten dat er de komende periode meer verhogingen zullen volgen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen ING en Aegon aan kop met 2,1 tot 2,8 procent koerswinst. Shell won 1,1 procent. Adyen verloor 2,2 procent. HSBC haalde het aandeel van de kooplijst, aldus handelaar Bert van der Pol van Today's Group. Besi leverde eveneens 2,2 procent in.

In AMX won Fugro 0,8 procent. WDP verloor 5,4 procent.

In de AScX won Majorel 3,9 procent. Beleggers reageerden daarmee positief op het bericht dat Majorel en Sitel Group stoppen met de besprekingen over een mogelijke fusie van de twee bedrijven. Vastned daalde 3,3 procent.

Het aandeel Euronext leverde 3,8 procent in, nadat Credit Suisse het advies verlaagde van Outperform naar Neutraal, terwijl het koersdoel van 89,00 naar 77,00 euro ging.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update

De Aandeelhouder TV

september 23, 2022

Cyclische aandelen uit de gratie

september 23, 2022

“In de ban van de beer…”

september 23, 2022

Opgelet: Beleggers gaan meer belasting betalen

september 23, 2022

Deze aandelen zijn nu extreem aantrekkelijk gewaardeerd! | DeAandeelhouder Podcast Afl. 88

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
25 sep 11:47 Nico Inberg

Deze hedges werken (nog) niet

24 sep 15:12 Nico Inberg

Riemen vast: Italië en Oekraïne zetten de toon

23 sep 13:41 Nico Inberg

Komende week: Italië en Donbass zetten de toon