AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 30 augustus 2022 18:27

Europese beurzen sluiten overwegend lager

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, nadat de markt enkele dagen nodig had om de heldere stellingname van de Federal Reserve te absorberen.

De brede STOXX Europe 600 index sloot met een min van 0,7 procent op 419,81 punten. De Duitse DAX leverde een groot deel van de eerdere winst in maar sloot nog wel 0,5 procent in de plus op 12.961,14 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,2 procent tot 6.210,22 punten. De Britse FTSE 100 daalde 0,9 procent naar 7.361,63 punten.

Eerder op de dag stonden de meeste beurzen nog op winst. "Koopjesjagers meldden zich alweer snel", verklaarde investment manager Simon Wiersma van ING de aanvankelijke beweging omhoog. In de voorgaande dagen stonden de beurzen juist flink onder druk, na de havikachtige speech van Fed-voorzitter Jerome Powell afgelopen vrijdag in Jackson Hole.

"Het kwartje is eindelijk gevallen dat de Federal Reserve bereid is een recessie te riskeren om de inflatie onder controle te krijgen", zo concludeerde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "De boodschap van Powell afgelopen vrijdag kon niet duidelijker zijn."
 
Hoewel er signalen zijn dat de aandelenmarkten stabiliseren, zal de druk op de beurzen volgens analisten van SEB dan ook nog wel even aanhouden na de havikachtige houding van niet alleen de Fed, maar ook van de ECB.

"De aandacht is nu gericht op het Amerikaanse banenrapport van vrijdag, waarin tekenen van een oververhitte arbeidsmarkt de kans vergroten op meer renteverhogingen", aldus SEB.

Ook vanuit Amerika klinken waarschuwende geluiden. "De koersen zullen in een grote bandbreedte blijven met zeer gewelddadige uitschieters naar beide kanten", voorspelde John Kolovos, technisch analist bij Macro Risk Advisors. Het rentebesluit van de Fed op 20 september zal bepalend worden voor de richting, denken sommige analisten.  

Er was dinsdag ook economisch nieuws. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen bleek in augustus te zijn verbeterd, na drie maanden dalingen. De index steeg van 95,3 naar 103,2 waar economen hadden gerekend op 97,4.

Verder liep de inflatie in Duitsland op naar een recordniveau van 7,9 procent in augustus.

Oekraïne is een offensief begonnen tegen de Russische bezetting van de zuidelijke regio Kherson, maar het zal een traag offensief zijn met beperkte middelen, zei een woordvoerder. Het Russische leger heeft na een invasie dit voorjaar grote delen van oost- en zuid-Oekraïne bezet.

De olieprijs daalde fors. Een oktober-future West Texas Intermediate noteerde 5,4 procent in het rood op 91,74 dollar, terwijl voor een november-future Brent 97,85 dollar werd betaald, een daling van 4,9 procent. Volgens Tom Seng van de Universiteit van Tulsa zijn er technische factoren die een rol spelen, zoals de doorbraak van een weerstandsniveau en een terugkeer naar het achtdaagse voortschrijdende gemiddelde.

De euro/dollar noteerde op 1,0020. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 0,9999 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Het Franse energiebedrijf Engie krijgt per direct minder aardgas aangeleverd van de Russische gasleverancier Gazprom. Volgens Engie houdt deze verlaging verband met een geschil over contracten. Het aandeel zakte tegen het einde van de handelsdag weg en sloot 0,7 procent lager.

Banken wonnen terrein. BNP Paribas en ING wonnen zo'n 1,5 procent en Deutsche Bank bijna 2 procent. 

Volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote is er geen sterke basis om de koerswinsten uit te breiden. Lager dan voorspelde inflatiecijfers uit Spanje en Duitsland boden dinsdag wel wat steun, nadat de aandelen van Europese banken eerder inleverden in reactie op de toespraak van Powell, die herhaalde dat de rente verder omhoog moet om de inflatie te bedwingen. 

Ozkardeskaya is niet optimistisch over de middellange termijn voor de banken. "Donkere wolken pakken zich samen boven Europa aankomende winter."

In Frankfurt won Infineon bijna 3 procent en in Parijs steeg STMicroelectronics een half procent. De Amsterdamse halfgeleiderbedrijven leverden de forse koerswinsten van eerder op de dag in en sloten lager, met een verlies van ruim een procent voor ASMI. ASML daalde 2,5 procent. 

Er klonken dinsdag ook sombere geluiden over de sector. Toeleveranciers voor grote chipfabrikanten Taiwan Semiconductor Manufacturing en Renesas Electronics hebben gewaarschuwd dat de voorraden te hoog zijn. Analog Devices meldde dat er orders zijn geannuleerd en Citigroup verwacht dat er meer van dit soort berichten van halfgeleiderbedrijven zullen volgen.
 
Tussenstanden Wall Street
 
De S&P 500 daalde dinsdag 1,0 procent tot 3.989 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent tot 31.848 punten en de Nasdaq stond 1,1 procent op 12.328 punten.


De koers van het aandeel FR40 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 0,00 en op zijn laagst 0,00. Het aandeel had een slotkoers van 0,00.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 5.799,44 en op zijn laagst 5.591,09. Het aandeel had een slotkoers van 5.769,33.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

maart 20, 2023

Macroflits: Komt er een bankencrisis?

maart 20, 2023

Onrust financiële sector houdt aan | 20 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
20 mrt 12:46 Redactie

Hierom dalen banken ondanks de reddingen

17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel