AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Wall Street koerst af op lager slot

Wall Street koerst af op lager slot
26 aug 2022 om 19:43

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag lager met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,3 procent tot 4.100,71 punten, de Dow Jones index verloor 2,0 procent op 32.594,89 punten en de Nasdaq noteerde 2,9 procent lager op 12.265,32 punten.

Alles stond vrijdag in het teken van de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de bijeenkomst van centrale banken in Jackson Hole, Wyoming. Belangrijkste boodschap van de speech van Powell was dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig geen reden ziet om zijn agressieve rentebeleid aan te passen en de rentes zal blijven verhogen tot men er zeker van is dat de inflatie onder controle is.

De Fed "zal er zeker van moeten zijn dat de inflatie aan het dalen is", zei Powell in zijn speech.

De markt hoopte vooraf op meer duidelijkheid over de omvang van een renteverhoging in september en misschien zelfs wel een verandering in toon, nu de inflatie in de Verenigde Staten lijkt af te koelen.

De PCE-inflatie kwam in juli op jaarbasis uit op 6,3 procent, tegenover 6,8 procent in juni, zo bleek vrijdagmiddag. De kerninflatie zakte van 4,8 naar 4,6 procent, waar 4,7 procent werd verwacht. 

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de VS eveneens bekend dat de inkomens van Amerikanen in juli op maandbasis met 0,2 procent zijn gestegen, terwijl de consumentenbestedingen met 0,1 procent toenamen.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus verbeterd. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde tot 58,2. Dat was 51,5 in juli.

De euro/dollar noteerde op 0,9965. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0064 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 0,9974 op de borden. 

Olie noteerde vrijdag tot 0,8 procent lager.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Electronic Arts stegen 4,8 procent, vanwege berichten dat e-commercereus Amazon.com de fabrikant van computerspelletjes als FIFA en Madden zou willen overnemen. Dit meldde USA Today vrijdag op basis van bronnen. Amazon daalde 3,5 procent.

Aandelen Dell staan voorbeurs onder druk nadat de computerfabrikant donderdag nabeurs met tegenvallende kwartaalcijfers kwam. Het aandeel verloor 11,8 procent.

Kledingretailer Gap had afgelopen kwartaal last van de hogere benzineprijzen en inflatie, waardoor het minder klanten ontving. Toch waren de resultaten beter dan verwacht. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Workday noteerde 2,3 procent hoger. Het softwarebedrijf kwam donderdagavond met sterke kwartaalcijfers.

Moderna spant een rechtszaak aan tegen concurrenten Pfizer en BioNTech die inbreuk zouden hebben gemaakt op de patenten van Moderna betreffende de mRNA-technologie waarmee coronavaccins worden gemaakt. Het duurt vermoedelijk jaren voordat de rechter tot een oordeel zal komen. Pfizer en BioNTech noteerden respectievelijk 1,5 procent lager en 2,4 procent lager. Moderna verloor 2,5 procent.

De U.S. Securities and Exchange Commission zei vrijdag dat het een akkoord heeft China over inspecties en onderzoeken van auditkantoren in China en Hongkong. Dit kan gunstig zijn voor Chinese ADR's met een notering in de VS. Alibaba en JD.com daalden 0,5 procent en 0,9 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!