AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 23 augustus 2022 07:58

Neutrale start AEX voorzien

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een rustige opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent.

Maandag startte de AEX de handelsweek nog op een valse noot met een koersverlies van 1,2 procent op 711,04 punten.  In Frankfurt sloot de Duitse DAX index ruim 2 procent lager door onder meer de aanhoudende stijging van de gasprijzen, waar de grote Duitse maakindustrie veel last van ondervindt.

De volatiele Nederlandse TTF-future, de belangrijkste graadmeter voor de Europese gasprijzen, sloot maandag na een flinke stijging op een recordstand van 284,63 euro per megawattuur. Na de Russische inval in Oekraïne piekte de future nog rond 200 euro, om vervolgens aanvankelijk ver terug te vallen. Een jaar geleden stond er nog een prijs van 27 euro op de borden.

Voor het weekend werd bekend dat de Nord Stream-pijpleiding later deze maand opnieuw dicht gaat voor onderhoud, waardoor Russische gasleveringen aan Europa weer worden opgeschort. Exploderende gasprijzen voeden de kans op een recessie in Europa.

Een analist van de Amerikaanse bank Citi joeg beleggers daarnaast schrik aan door te voorspellen dat de Britse inflatie begin volgend jaar kan pieken op meer dan 18 procent. De belangrijkste reden is de aanpassing van de maximumtarieven voor energie, die twee keer per jaar worden doorgevoerd, in oktober. Zakenbank Goldman Sachs rekent op een inflatie van minimaal 15 procent.

Ondertussen is één dollar nu meer waard dan één euro. Vanochtend noteerde het muntpaar euro/dollar op 0,9922, het hoogste niveau in ongeveer 20 jaar. Begin dit jaar noteerde het muntpaar nog boven 1,20 grens. Een dure dollar werkt deflatoir voor Amerika en inflatoir voor de rest van de wereld. Onder meer olieprijzen worden voornamelijk in dollars afgerekend.

De olieprijzen staan de afgelopen maanden onder druk, vanwege het vooruitzicht van een mogelijke recessie. Sinds half juni is de prijs voor het zwarte goud met circa een kwart gedaald. Maandag sloot de Amerikaanse olie-future ruim een half procent lager op 90,23 dollar per vat.

Op Wall Street daalde hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond ruim twee procent, terwijl techbeurs Nasdaq 2,6 procent prijs gaf. Volgens analist Ed Moya bij Oanda wogen vooral zorgen over de mondiale groeivooruitzichten op het sentiment.

Vanochtend wees de inkoopmanagersindex voor de Japanse dienstensector in augustus op krimp. De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie daalde ook, maar wees nog wel altijd op groei.

Later vandaag worden in Europa en Amerika de samengestelde inkoopmanagersindices in augustus vrijgegeven.

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend lager. Tokio, Sydney en Seoel verliezen meer dan 1 procent. De dalingen op de Chinese beurzen zijn meer bescheiden.

Beleggers hebben naast de inkoopmanagersindices vandaag ook oog voor de vrijgave van de nieuwe woningverkopen in de VS in juli en het Europese consumentenvertrouwen in augustus.

Bedrijfsnieuws

IMCD sloot een overeenkomst voor de overname van PromaPlast, een distributeur die zich richt op de Mexicaanse en Amerikaanse markten. Er werden geen financiële details over de deal bekendgemaakt.

NN Group gaat voor in totaal 500 miljoen euro aan langlopende groene obligaties uitgeven.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde maandag 2,1 procent op 4.137,99 punten, de Dow Jones index verloor 1,9 procent en sloot op 33.063,61 punten en de Nasdaq leverde 2,6 procent in tot 12.381,57 punten.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Openingsbericht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver