Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX hoger na zonnige beursdag

AEX hoger na zonnige beursdag
18 jul 2022 om 17:49

De Amsterdamse beurs is maandag hoger geëindigd. Bij een slot van 681,10 punten steeg de AEX 1,4 procent.

“Beleggers koesteren de hoop dat renteverhogingen door de Fed in mindere mate nodig zullen zijn”, aldus investment manager Eric de Graaf van ING.

De markt schat de kans dat de Federal Reserve de rente later deze maand met 75 basispunten nu in op 69 procent. Afgelopen week was er even een ruime meerderheid die dacht aan een verhoging met 100 basispunten, nadat de inflatie in de VS hoger uitviel dan verwacht.

Verder is het cijferseizoen volop bezig. Zwaargewicht Goldman Sachs kwam maandag met sterke kwartaalcijfers. Die van Bank of America vielen juist tegen.

Sectorgenoten JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo rapporteerden vorige week al winstdalingen met dubbelcijferige percentages. Volgens de Amerikaanse topbankiers is de onzekerheid over de richting van de economie groter dan gebruikelijk en sommigen zien een recessie in het verschiet, nu de Fed alle monetaire zeilen moet bijzetten om de torenhoge inflatie tot bedaren te brengen.

De focus verschuift de komende dagen naar de Europese Centrale Bank, die de rente donderdag naar verwachting voor het eerst in elf jaar zal verhogen.

“De eerste renteverhoging sinds 2011 is zo goed voorbereid en vooraf aangekondigd door de ECB, dat de financiële markten mogelijk teleurgesteld reageren”, aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

De kans op een verhoging met meer dan 25 basispunten is volgens valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst evenwel “gering”.

“De situatie in Italië, waar super-Mario Draghi zijn ontslag heeft aangeboden helpt hierbij zeker niet. Mocht de ECB ons toch verrassen dan kan dat een positief effect op de koers van de euro hebben”, aldus de valutaspecialist van iBanFirst.

De euro daalde afgelopen week voor het eerst in 20 jaar tot onder de 1,00 dollar en noteert maandag rond het slot op 1,0163. De Europese munt kan verder dalen als de ECB teleurstelt met maatregelen die de fragmentatie in de eurozone tegen moeten gaan.

Beleggers zijn bezorgd over een mogelijke recessie en een energiecrisis. Daarbij dreigen nieuwe verkiezingen in Italië, nu de coalitie van premier Draghi, zelf eerder ECB-president, uiteen is gevallen.

Volgens analisten van UniCredit krijgt Draghi vermoedelijk genoeg steun om uiteindelijk aan te blijven als premier, maar is de onzekerheid hoog en neemt de kans op vervroegde verkiezingen eind september of begin oktober toe. Draghi spreekt woensdag het Italiaanse parlement toe.

De Italiaanse tienjaarsrente noteerde maandag op 3,38 procent en de Duitse variant op 1,21 procent.

WTI-olie kost maandag bijna 102 dollar per vat en is daarmee ruim 4 procent duurder dan voor het weekend.

Bedrijfsnieuws

Koploper Just Eat Takeaway won zo’n 8,5 procent in de hoofdindex. De Britse sectorgenoot Deliveroo kwam maandag met een flinke verlaging van de omzetverwachting, maar de markt reageerde opgelucht omdat de verwachting voor de EBITDA-marge werd gehandhaafd.

Shell deed ook goede zaken en won bijna 3 procent. Verder steeg Prosus dik 3,5 procent.

ASMI neemt het Italiaanse LPE over, een fabrikant van epitaxiale reactoren voor siliciumcarbide. ASMI betaalt de overname met 283,25 miljoen euro in contanten en met 631.154 eigen aandelen. Dit komt overeen met een overnamesom van 425 miljoen euro, op de dag waarop de overeenkomst werd getekend. Een extra betaling van 100 miljoen euro volgt als binnen twee jaar bepaalde prestaties zijn behaald. Het aandeel steeg ruim een procent. 

De verliezen in de AEX bleven maandag beperkt. Heineken, Akzo en Unilever verloren tot een half procent.

Arcadis neemt het Canadese IBI Group over, om een vierde bedrijfstak Intelligence te vormen. Het bod waardeert het Canadese bedrijf op omgerekend 664 miljoen euro. Voor Degroof Petercam kwam de overname als een verrassing. Het aandeel steeg ruim een half procent in de Midcap.

Intertrust en TKH waren de enige dalers in de AMX. TKH daalde ruim een procent. Inpost ging aan kop met een plus van meer dan 5 procent.

Vivoryon deed goede zaken bij de kleine fondsen en steeg zo’n 6 procent. NSI noteerde ex-dividend en leverde daardoor bijna 2 procent in. TomTom daalde een procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdam slot overtuigend hoger, met een winst van 1,4 procent voor de Nasdaq.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.