Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street in de ban van renteangst

Wall Street in de ban van renteangst
16 jun 2022 om 22:08

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag flink lager geëindigd. De S&P 500 daalde 3,3 procent op 3.666,77 punten, de Dow Jones index verloor 2,4 procent op 29.927,07 punten en Nasdaq leverde 4,1 procent in op 10.646,10 punten.

Woensdagavond verhoogde de Federal Reserve de rente met 75 basispunten, en liet de voorzitter Jerome Powell weten dat een gelijkaardige verhoging in juli ook mogelijk zou zijn. Toch sloten de Amerikaanse beurzen woensdag nog aanzienlijk in het groen.

Die winst is donderdag weer verdampt.

“Natuurlijk hielp het historische besluit om de rente met 75 basispunten te verhogen de krediet- en aandelenmarkten niet om vandaag hoger te handelen”, aldus Pierre Veyret, analist bij ActivTrades.

Het grootste deel van de huidige verkoopgolf lijkt volgens de analist voort te komen uit grote zorgen dat de Fed bereid is om verslechterende economische omstandigheden, in de vorm van een komende recessie naast een hogere werkloosheid te accepteren in haar strijd tegen de torenhoge inflatie.

“Ik denk dat dit het besef is dat we echt een recessie tegemoet kunnen gaan”, zei Altaf Kassam van State Street Global Advisors. “Ik weet niet zeker of dat al echt was doorgedrongen tot de markt.” 

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdagavond op 3,25 procent, de obligatierente op tweejarige Treasury-leningen op 3,12 procent. 

Verder bleken de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten iets te zijn gedaald terwijl de Philadelphia Fed index een onverwachte verslechtering liet zien van de economische situatie in de regio Philadelphia. Vooral de nieuwe orders en leveringen daalden sterk.

De woningbouw in de VS daalde in mei veel harder dan verwacht, terwijl ook het aantal afgegeven bouwvergunningen afnam.

WTI-olie kostte donderdag ruim 117 dollar per vat en daarmee 2 procent duurder dan een dag eerder. Tyler Richey van Sevens Report Research wees op “nieuwe economische sancties” die door de VS werden opgelegd aan Iran, in een poging Teheran hiermee weer aan de onderhandelingstafel te krijgen om een atoomdeal te sluiten.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,0559.
   
Bedrijfsnieuws

Technologie-aandelen zoals Microsoft, Amazon en Nvidia verloren donderdag terrein, met dalingen van bijna 3 tot ruim 5 procent.

Tesla kondigde een prijsverhogingen van zijn elektrische auto’s in Amerika aan. Het aandeel daalde bijna 9 procent.

Twitter daalde 2 procent. Elon Musk beantwoorde vandaag vragen van werknemers. Een van zijn ambities voor het social mediabedrijf zou zijn om Twitter te laten groeien naar meer dan een miljard actieve dagelijkse gebruikers, meldde de Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Kroger leverde ruim 2 procent in, ondanks dat het supermarktbedrijf de winstverwachtingen overtrof en de outlook verhoogde.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.