AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 16 juni 2022 11:28

Valuta: euro onder druk na geweld centrale banken

De euro noteerde donderdag onder de 1,04 dollar, waarmee het er op lijkt dat de Europese Centrale Bank voorlopig er niet in slaagt de munt iets aantrekkelijker te maken en de Federal Reserve dat met met het rentebesluit van woensdagavond wel lukt voor de dollar.

"De Fed stelde woensdag zeker niet teleur en lijkt in juli de rente in elk geval nog een keer te verhogen, maar dan nu met 50 basispunten", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News.

De Federal Reserve heeft gisterenavond de belangrijkste rente verhoogd met 75 basispunten. De federal funds rate werd met 75 basispunten verhoogd tot een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Dat is de sterkste verhoging sinds 1994. Het discontotarief werd verhoogd met 0,75 procentpunt naar 1,75 procent. Het besluit werd met tien stemmen voor en één stem tegen aangenomen.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei tijdens de persconferentie volgend op het rentebesluit, dat de Amerikaanse centrale bank hard zal blijven werken om de inflatie te verlagen, indien nodig met agressieve maatregelen.

Voordat de Fed aan zet was, kwam de ECB woensdagmiddag met een verhaal naar buiten waarmee het enerzijds de inflatie wenst te bestrijden en anderzijds het verschil tussen de obligatierentes van Duitsland en landen als Italië niet verder wil laten oplopen. Om dat laatste te bereiken, wil de bank flexibel herinvesteren en werkt het ook aan een instrument dat ervoor moet zorgen dat de renteverschillen niet te groot worden. Hoe, waar en hoeveel moet later duidelijk worden.

"Voorlopig leek de ongeplande bijeenkomst van de ECB er vooral één om de markt gerust te stellen", aldus Van der Meer. Voordat de ECB naar buiten kwam noteerde de euro nog boven de 1,04 dollar.

De Zwitserse centrale bank heeft donderdag de rente met 50 basispunten verhoogd van -0,75 naar -0,25 procent. De hogere rente moet voorkomen dat de inflatie zich verbreedt. In mei bedroeg de inflatie in het land 2,9 procent. De centrale bank waarschuwde dat er rekening dient te worden gehouden met meer renteverhogingen om de inflatie te stabiliseren. Ook zal de bank ingrijpen op de valutamarkten als dit noodzakelijk blijkt.

Voor vandaag staat het volgende rentebesluit al klaar: de Bank of England wordt verwacht de rente met 25 basispunten te verhogen. "De toonzetting van voorzitter Andrew Bailey moet stevig zijn, wil deze bij machte zijn het Britse pond wat te laten herstellen", aldus de valutahandelaar van Ebury donderdag.  

Voor de Verenigde Staten wordt vanmiddag een daling van het aantal steunaanvragen verwacht van 229.000 naar 220.000. Verder volgen vanmiddag daar nog de woningbouwcijfers en bouwvergunningen over mei en de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia.

De euro noteerde donderdag 0,1 procent lager op 1,0390 dollar. De Europese munt noteerde 0,9 procent lager op 0,8600 Britse pond. Het Britse pond steeg donderdag 0,9 procent en noteerde op 1,2105 dollar. De euro daalde met 1,2 procent naar 1,0213 Zwitserse frank.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Valutabericht

De Aandeelhouder TV

december 8, 2022

Verder herstel euro in 2023

december 8, 2022

Den Haag volgt chip-embargo VS | 8 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 7, 2022

Just Eat uit de AEX index | 7 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 6, 2022

Aandelen FlatexDeGiro 37% in het rood!

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:19

  De beste big data aandelen voor 2023

 • 08:37

  Obligaties in trek nu recessieangst toeneemt

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 11:13

  Wat is een bear market? En wat is een bull market? Uitleg en betekenis

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 08:08

  Beleggers vrezen voor economische recessie

 • 11:00

  LYNX Beursflash | Technische analyse S&P500 en Nasdaq

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
08 dec 16:23 Redactie

Hierdoor daalt de olieprijs

08 dec 10:16 Nico Inberg

Vastgoed drama in de VS

08 dec 09:10 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg!