AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 14 juni 2022 18:31

Europese beurzen sluiten in het rood

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, ondanks een hogere opening. De brede STOXX Europe 600 index eindigde 1,3 procent lager op 407,32 punten. De Duitse DAX daalde 0,9 procent tot 13.304,39 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,2 procent tot 5.949,84 punten. De Britse FTSE verloor 0,3 procent naar 7.187,46 punten.

De aanleiding voor de onrust op de financiële markten is volgens ING wel duidelijk. "Met de aanhoudend hoge inflatie zullen de centrale banken de geldkraan sneller dichtdraaien om de inflatie af te remmen."

Vorige week liet Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank beleggers schrikken met een waarschuwende toon, dat de rente met grotere stappen kan worden verhoogd als de inflatie zo hoog blijft.

Deze week gaat de aandacht vooral naar de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag een monetair besluit bekendmaakt. Volgens hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis wordt er inmiddels "gewag gemaakt van een renteverhoging van 75 basispunten, alhoewel 50 basispunten ook mogelijk blijft".

IG analisten schreven dat veel banken nu op 75 basispunten rekenen en zelfs 100 basispunten erbij zou een optie zijn.

Het Amerikaanse inflatiecijfer van afgelopen vrijdag was een grote boosdoener: dat liet zien dat de inflatie de top nog niet heeft bereikt. Hoge energieprijzen door de oorlog in Oekraine, maar ook coronalockdowns in China, blijven de inflatie opstuwen. 

Renteverhogingen brengen het risico met zich mee dat de economisch groei sterk wordt afgeremd en kan omslaan in een recessie. Het risico van stagflatie "kunnen we zeker niet uitsluiten", volgens ING. "Maar zolang we geen grote ontslagrondes bij bedrijven zien en analisten de winstgroei van bedrijven niet sterk neerwaarts bijstellen, lijken de zorgen dat de winsten over een breed front gaan krimpen op dit moment wat overtrokken."

De vraag is wel hoe ver de Fed de rente moet verhogen om de inflatie daadwerkelijk te beteugelen. Hoe hoger, hoe meer vrees voor recessie. "En dat risico wordt vanzelfsprekend wel groter",  aldus Gijsels.

De Britse werkloosheid daalde in de drie maanden tot en met april op jaarbasis met 0,2 procentpunt naar 3,8 procent.

De definitieve cijfers voor de Duitse inflatie over mei bleven gelijk aan de voorlopige, met 7,9 procent op jaarbasis en 0,9 procent op maandbasis.

De Duitse ZEW-sentimentsindex voor juni bleek iets minder negatief dan in mei.

De Amerikaanse producentenprijzen bleken in mei conform de verwachting gestegen.

Verder was er aandacht voor een rapport van oliekartel OPEC, dat geen wijzigingen aanbracht in de verwachting voor de groei van de vraag naar olie.

Olie werd duurder. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent tot 122,36 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 124,01 dollar werd betaald, een stijging van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0417. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,0411 op de borden.

De rentes lopen verder op. De Duitse Bund steeg naar 1,669 procent en de Italiaanse tienjaarsrente noteert steeds verder boven de 4 procent.
 
Bedrijfsnieuws

AkzoNobel heeft voor de resultaten in het tweede kwartaal gewaarschuwd, onder meer vanwege de Chinese coronalockdowns. Ook komt het seizoen van doe-het-zelf-klussen en schilderbeurten in en om het huis in Europa trager op gang. Akzo verwacht dat de operationele winst dit kwartaal circa 90 miljoen euro lager zal uitvallen dan eerder voorzien. Analisten noemden dit een stevige waarschuwing en het aandeel sloot ruim 5 procent lager.

Air France-KLM haalde 2,26 miljard euro op met een claimemissie. Het aandeel verloor 13 procent in waarde op het nieuws over de nieuwe aandelen die de winst per aandeel verwateren.

Financiële waarden deden het relatief goed, na het bloedbad op de beurs van maandag. ING sloot 3 procent hoger en BNP Paribas ging 1,4 procent omhoog.

Internet- en groeigerelateerde aandelen bleven de pijn voelen van de hogere renteverwachtingen. Deze aandelen profiteerden de afgelopen jaren van de groei die met gratis geld kon worden gekocht. Die tijd lijkt nu voorbij. Adyen verloor 5,5 procent, HelloFresh, Delivery Hero en Zalando - e-commerce-reuzen - verloren respectievelijk 7,5 procent, 6 procent en 4 procent.  
 
Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond het slot in Europa overwegend lager. Alleen de Nasdaq weet nipt in het groen te blijven.


De koers van het aandeel FR40 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

november 25, 2022

Index bullen op dreef – 25nov22

november 25, 2022

Zuid Koreaanse exporten als winstindicator en voorspeller van de beurs. Hoe dan?

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

november 25, 2022

Twitter verrast in verder lege markt | 25 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

Columns

Nieuw
24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?